aA
Naujasis Vokietijos prezidentas bus išrinktas birželio 30 dieną, antradienį pranešė vokiečių televizijos kanalas ARD. Pasak Vokietijos Bundestago (žemųjų Vokietijos parlamento rūmų) pirmininko Norberto Lammerto, birželio 30 dieną įvyks posėdis, kuriame Bundestago nariai, kanclerė Angela Merkel, taip pat aukštųjų parlamento rūmų - Bundesrato - frakcijų ir partijų vadovai išrinks naująjį valstybės vadovą.
Angela Merkel
Angela Merkel
© DELFI / Audrius Solominas

N.Lammertas sakė specialiai parinkęs dieną, kai Pasaulio futbolo čempionate Pietų Afrikoje dalyvaujanti Vokietijos nacionalinė futbolo rinktinė neturės varžybų, kad visi 1244 federalinių ir valstybės parlamentų atstovai galėtų dalyvauti balsavime.

Vokietijos konstitucija numato, kad naujasis prezidentas turi būti išrinktas per mėnesį.

Tarp galimų kandidatų minimas pats N. Lammertas, finansų ministras Wolfgangas Shaeuble, buvęs Bavarijos vyriausybės pirmininkas Edmundas Stoiberas, vyriausybės įgaliotinė integracijos klausimais Maria Boehmer. Vokietijos socialdemokratų partija iškėlė buvusios Vokietijos evangelikų bažnyčios tarybos pirmininkės Margot Kaessmann kandidatūrą.
Tačiau A.Merkel interviu ARD televizijai atsisakė įvardinti galimų kandidatų pavardes.

Jai antradienį tenka skubiai ieškoti naujo valstybės vadovo, kai netikėtai atsistatydino prezidentas, tuo sutrikdęs ir sukrėtęs šalį.
Kanclerė atšaukė kelis anksčiau numatytus darbus bei kelionę į Vilnių ir ėmėsi konsultacijų su koalicijos lyderiais, ką pasirinkti prezidentu, kuris būtų renkamas birželio 30 dieną.

A.Merkel sakė, kad prezidentas Hansas Koehleris apie savo ketinimą atsistatydinti jai pasakęs tik likus porai valandų iki oficialaus savo pareiškimo. Anot kanclerės, prezidentas jautėsi nepagrįstai kaltinamas.
"Šiandien pajutau sunkumą širdyje, nes žinau, kad daugelis jį gerbia", - sakė A.Merkel pirmadienį vakare ir pridūrė, kad kol kas neturinti galvoje jokio konkretaus kandidato; todėl klausimas tebėra visiškai atviras: kas jis bus - politikas ar neprofesionalas, vyras ar moteris.
Ji žadėjo pasiūlyti tokį kandidatą, kuris būtų "priimtinas visiems", o ne tik jos pačios Krikščionių demokratų sąjungai ir koalicijos partneriams - Krikščionių socialistų sąjungai ir Laisviesiems demokratams.

Opozicijos lyderis, socialdemokratas Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis), sakė ZDF televizijai, kad opozicija pasiūlys savo kandidatą, jeigu A.Merkel nepavyks rasti asmens, tinkančio visiems.
Prezidento H.Koehlerio atsistatydinimas yra dar vienas smūgis A. Merkel, suduotas labai netinkamu metu, kai siekdama sumažinti milžinišką biudžeto deficitą kanclerė yra priversta priimti nepopuliarus sprendimus.

Antradienį paskelbti savaitraščio "Stern" užsakymu atlikto tyrimo duomenys rodo, kad A.Merkel partiją palaiko tik 30 procentų rinkėjų - jos populiarumas per savaitę nukrito dviem punktais.
Gegužės 25-28 dienomis atliktoje "Forsa" apklausoje, dalyvavo 2003 žmonės; apklausos paklaida - 2,5 proc.

Antradienį politikai ir apžvalgininkai negalėjo nurodyti konkrečių H.Koehlerio atsistatydinimo priežasčių.

S.Gabrielis apkaltino A.Merkel, kad prezidentui trūko paramos iš valdančiųjų partijų, kurios jį perrinko 2009 metais.
Pirmadienį savo trumpame atsistatydinimo pareiškime ir pats H.Koehleris užsiminė sulaukęs perdėtai grubios kritikos už savo išsakytą nuomonę dėl Vokietijos kariuomenės dalyvavimo tarptautinėse misijose. Pirmoji kritiką išsakė opozicija. Savo ruožtu A.Merkel atsisakė komentuoti prezidento pasisakymą.

Nors Vokietijos prezidento galios yra gana simboliškos, tačiau tradiciškai jis išreiškia tautos moralės balsą.

BNS