aA
Lygių galimybių kontrolierės tarnyba pernai gavo 61 proc. vyrų bei 39 proc. moterų skundų. Kaip antradienį iš Seimo tribūnos sakė šios tarnybos vadovė Aušrinė Burneikienė, skundų statistika parodė, kad vyrai atsikrato senų stereotipų ir aktyviau kovoja už savo teises. Jie nebemano, kad diskriminaciją patiria tik moterys ir kad vyrams lygios galimybės visai neaktualios.
A.Burneikienė: vyrai aktyviau kovoja už savo teises
© Corbis

Pasak A. Burneikienės, 2009 m., kaip ir ankstesniais metais, daugiausia skundų gaunama dėl diskriminacijos lyties pagrindu - 26 proc. visų tyrimų.

Aušrinė Burneikienė
Aušrinė Burneikienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Seimui plenariniame posėdyje pristatydama Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2008 ir 2009 metų veiklos ataskaitas, A. Burneikienė sakė, kad 2009 m. ši tarnyba atliko 168 tyrimus dėl galimos diskriminacijos (buvo gauti 165 skundai ir atlikti 3 tyrimai savo iniciatyva).

Tyrimų skaičius, palyginti su 2008 m., sumažėjo. Pasak Lygių galimybių kontrolierės, tai paaiškinama tuo, jog krizės metu žmonės labiau linkę rūpintis darbo vietos išsaugojimu, todėl žmogaus teisių klausimai dažnai būna užmirštami. Taip pat ji teigė, kad pasiskundęs dėl diskriminacijos asmuo, kurį atleidžia iš darbo, sunkmečiu dažnai tampa pirmu taikiniu, todėl mažiau skundžiamasi, nes bijomasi prarasti darbo vietą.

"2009-ieji - ekonominio sunkmečio įsibėgėjimo metai - tapo sunkiu išbandymu pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukė daug daugiau nei paprastai nėščiųjų bei pensinio amžiaus žmonių skundų dėl galimos diskriminacijos", - teigiama ataskaitoje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.