aA
Būsimasis popiežius Benediktas XVI atsisakė atimti dvasininko statusą amerikiečiui kunigui, kuris prisipažino tvirkinęs daugybę vaikų ir net kalėjo už tai, kadangi dvasininkas nesutiko su nuobauda, praneša AP.
Popiežius Benediktas XVI per mišias Vatikane laiko maldaknygę
Popiežius Benediktas XVI per mišias Vatikane laiko maldaknygę
© Reuters/Scanpix

Ši byla yra naujausias įrodymas, kaip Bažnyčios teisės pakeitimai popiežiumi esant Jonui Pauliui II pavertė niekais JAV vyskupų pastangas kovoje su seksualinio išnaudojimo krize, kuri galiausiai išplito.

„Associated Press“ gauti velionio dvasininko Alvino Campbello iš Ilinojaus valstijos bylos teismo archyvų dokumentai rodo, kad kardinolas Josephas Ratzingeris, laikydamasis to meto Bažnyčios įstatymų, nepritarė vyskupo prašymui pašalinti kunigą iš pareigų dėl to, kad smurtautojas atsisakė sutikti su šiuo prašymu.

„Minima peticija negali būti priimta dėl to, kad joje nėra paties tėvo Campbello prašymo“, – rašė J. Ratzingeris 1989 m. liepos 3 d. laiške vyskupui Danieliui Ryanui iš Springfildo vyskupijos.

Bažnyčia vis dar bando atsigauti nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio, kai nemažai kunigų pasitraukė iš dvasininkų luomo, kad galėtų vesti.

Jonas Paulius sugriežtino kunigystės atsisakymo taisykles, kai tapo popiežiumi 1978 m., teigdamas, kad šis darbas yra visam gyvenimui.

Tokios politikos rezultatas buvo toks, kad JAV kilus kunigų seksualinio išnaudojimo skandalui, vyskupai nebegalėjo išvengti ilgo bažnyčios teismo, kuris būtinas, norint pašalinti žmogų iš kunigų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.