aA
Įstatymą dėl SSRS okupacinės žalos atlyginimo inicijavęs Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis teigia, kad tarpvalstybinių santykių labui tenka išgyventi ir jų įtampos padidėjimą.
Spaudos konferencijoje trečiadienį V. Landsbergis pastebėjo, kad "santykiuose su Rusija yra daugiau aiškumo ir tai nėra labai jau blogai".

Jo teigimu, "skaidrumas santykiuose visada kainuoja šiek tiek įtampos".

Birželį Seimas priėmė V. Landsbergio inicijuotą įstatymą dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo. Įstatymu Vyriausybė įpareigojama sudaryti derybų delegaciją su SSRS teisių perėmėja Rusija ir siekti iš jos okupacijos padarytos žalos atlyginimo.

Įstatymui prieštaravusi parlamentinė opozicija teigė, kad juo pabloginami santykiai su Rusija.

Anot V. Landsbergio, Lietuva turi savo valstybinę poziciją dėl SSRS įvykdytos okupacijos ir aneksijos, nacionalinio tapatumo, žmonių, dvasinio, turto ir valstybės struktūrų naikinimo.

V. Landsbergio manymu, santykiuose su Rusija "tie dalykai buvo teisiškai apibūdinti ir įvertinti, tačiau ne iki visiško nuoseklumo".

Pasak Seimo pirmininko, įstatymu Vyriausybė įpareigojama "parengti išeitinius duomenis deryboms su Rusija dėl okupacijos žalos atlyginimo ar kitokių sprendimų".

Komentuodamas Latvijos politiko Valdžio Birkavo nuomonę, kad Rusija dabar yra pernelyg neturtinga, kad galėtų kompensuoti žalą, V. Landsbergis sakė, kad "į tai galima atsižvelgti", tačiau esama kitų "konkrečių dalykų".

Pasak V. Landsbergio, Rusija, stodama į Europos Tarybą, prisiėmė įvairių įsipareigojimų, kuriais remiantis, ji turėtų išspręsti lietuvių tremtinių, Lietuvos turto, žemės ir ambasadų grąžinimo klausimus.

V. Landsbergio teigimu, Rusija neabejoja dėl savo įsipareigojimų, o Lietuvos įstatymas gali padėti juos įvykdyti.

"Mes padėsime Rusijai žengti teisingu keliu", sakė V. Landsbergis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.