aA
Kasjanovas
Kasjanovas
© Lenta.ru
Po pirmojo susitikimo tarp M.Kasjanovo ir Lenkijos ministro pirmininko Jerzy'io Buzeko dviejų valstybių premjerai pareiškė esą pasiryžę kurti partneryste grindžiamus santykius.

J.Buzekaas sakė, kad ypatingas vaidmuo tektų ekonominiams ir prekybos santykiams, tuo tarpu M.Kasjanovas pareiškė, kad dvi valstybės ruošia susitarimą dėl prekybinių ir bankinių ryšių plėtojimo.

M.Kasjanovas yra pirmasis Rusijos premjeras, atvykęs į Lenkiją nuo 1996 metų. Vizitas surengtas po ilgo santykių atšalimo, išprovokuoto šnipinėjimo skandalo 2000-aisiais, kai Lenkija ir Rusija išprašė viena kitos diplomatus. Įtampą padidino šių metų pradžioje pasirodę pranešimai apie tai, kad Rusija Kaliningrado srityje dislokavo branduolinį ginklą.

Penktadienį dviejų valstybių premjerai taip pat aptarė Lenkijos planus stoti į Europos Sąjungą (ES). M.Kasjanovas pareiškė, jog tikisi, kad Lenkijos narystė ES nereikš, kad bus nutrauktas laisvas prekių ir žmonių judėjimas tarp Rusijos ir Lenkijos. Rusijos vyriausybės vadovas sakė gavęs iš J.Buzeko patikinimą, kad nebus mėginima spartinti vizų režimo įvedimo Rusijai.

Rusijos vyriausybės vadovą Lenkijoje lydi Rusijos verslininkų delegacija, kurioje yra "Gazprom" ir kalnakasybos sektoriaus atstovai. M.Kasjanovas vėliau penktadienį susitiks su Lenkijos prezidentu Aleksanderiu Kwasniewskiu. Šeštadienį prieš išvykstant premjero laukia susitikimas su Lenkijos parlamento nariais. Ketvirtadienį M.Kasjanovo vizitą aptemdė kriminalas, lenkų policijai radus įtartiną automobilį, pastatytą prie viešbučio, kuriame turėjo apsistoti premjeras. Policija valdomu sprogimu atidarė automobilio bagažinę, tačiau sprogmenų mašinoje nerado.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.