aA
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Penktadienį A.Valionis Lietuvos ambasadoriui Ispanijoje Vytautui Dambravai paskyrė papeikimą, o ambasados antrajam sekretoriui Aleksandrui Kudabai - pastabą. URM žiniomis, ambasadorius prisiėmė kaltę dėl šio įvykio.

Tai žurnalistams pranešė URM informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas.

Paaiškėjo, kad išvykdamas iš ambasados į Lietuvą, ambasadorius nepaskyrė patikėtinio, kuris būtų galėjęs pasirašyti iš ambasados siunčiamus raštus Ispanijos URM. Dėl to dokumentai dėl A.Lazausko ekstradicijos iki Ispanijos pareigūnų kelią skynėsi labai ilgai.

Ispanijos teisėsaugininkai paleido A.Lazauską balandžio 22 dieną, laiku nesulaukę Lietuvos prašymo išduoti jį.

Kai Ispaniją pasiekė Lietuvos prašymas, Ispanijos policijos pareigūnai vėl gavo įsakymą sulaikyti A.Lazauską. Tačiau antrą kartą sulaikyti jo jau nepavyko.

URM atliko vidinį patikrinimą, norėdama nustatyti, kaip buvo perduodami dokumentai dėl A.Lazausko ekstradicijos iš Lietuvos generalinės prokuratūros į Ispanijos užsienio reikalų ministeriją.

Patikrinimas baigėsi ketvirtadienį, kai iš Ispanijos grįžo Lietuvos URM generalinis inspektorius Dainius Junevičius ir Konsulinio departamento direktorius Artūras Žurauskas.

Per patikrinimą paaiškėjo, kad kovo 29 dieną Lietuvos URM gavo Generalinės prokuratūros prašymą Ispanijos valdžiai išduoti A.Lazauską. Šis konsulinės pagalbos prašymas URM buvo užregistruotas tą pačią dieną.

Kadangi tuo metu Lietuvoje atostogavo Lietuvos ambasados Ispanijoje patarėjas Arūnas Vičiūnas, kad nereiktų siųsti prašymo paštu, URM dokumentus perdavė šiam ambasados darbuotojui.

Balandžio 13 dieną dokumentai buvo atvežti į Madridą. Balandžio 13-toji buvo penktadienis. Kadangi tą savaitgalį buvo švenčiamos Velykos, darbo savaitė Ispanijoje prasidėjo balandžio 17 dieną.

Tądien A.Vičiūnas visus diplomatiniame pakete buvusius paskirstė vykdytojams, visi raštai buvo užregistruoti ambasados gaunamų raštų žurnale.

Balandžio 18 dieną raštą dėl A.Lazausko ekstradicijos gavo ambasados konsulinis pareigūnas, antrasis sekretorius A.Kudaba. Jis dokumentus perdavė ambasados kanceliarijos vedėjai Alicia Dorrego Garcia. Ji, pagal ambasados nustatytą tvarką, tvarko dokumentus, susijusius su susirašinėjimu tarp Lietuvos ambasados ir Ispanijos URM.

Anksčiau, kai kilo skandalas dėl A.Lazausko paleidimo, Lietuvos diplomatai tvirtino, kad nota Ispanijos URM buvo išsiųsta balandžio 19 dieną.

Tačiau tik dabar paaiškėjo, kad nota tądien buvo tik užregistruota, bet neišsiųsta.

"Tai suklaidino ir URM, ir Lietuvos visuomenę", sakė P.Zapolskas.

Balandžio 18 dieną Lietuvoje lankėsi Ispanijos UR ministras, jį lydėjo ambasadorius V.Dambrava.

Pagal egzistuojančią ambasadoje susirašinėjimo su užsienio valstybe tvarką, visus iš ambasados išsiunčiamus dokumentus pasirašo ambasadorius.

Ambasada balandžio 19 parengė notą ir laukė, kol balandžio 23 dieną ambasadorius sugrįš iš Lietuvos.

Grįžęs ambasadorius V.Dambrava pasirašė dokumentą, ir balandžio 24 dieną 11 val. 45 min. nota buvo nuvežta į Ispanijos URM, kai A.Lazauskas jau dvi dienos buvo laisvėje.

"Mes galime drąsiai konstatuoti, kad A.Lazausko išdavimo Lietuvai dokumentų perdavimas Ispanijai truko nedovanotinai ilgai. Apie tai URM sužinojo tik vakar, grįžus generaliniam inspektoriui" -, sakė P.Zapolskas.

Tarp nusikaltėlių turėjęs nemažą autoritetą ir "žemaitukų" gaujos lyderiu laikomas A.Lazauskas yra vienas tragiškų įvykių Panevėžio parduotuvėje "Svainija" dalyvių. Jis priklausė nusikalstamai gaujai, kuri reketavo verslininką Rimą Okuličių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.