aA
Seksualiniu prievartavimu ir išžaginimu kaltinamas Skandinavų verslo centro 47 metų vadovas Bjarke Schultzas teismo turi laukti laisvėje, o ne Lukiškių kalėjime. Taip nusprendęs Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad danas turi būti nedelsiant paleistas iš Lukiškų kalėjimo – įkalinimo įstaigos vartai jam atsivėrė penktadienį.
Teismas į laisvę paleido išžaginimu kaltinamą daną
© A.Didžgalvio nuotr.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Pavelas Frolovas, išnagrinėjęs B. Schultzo advokato skundą dėl pratęsto suėmimo, nusprendė, kad užsienietis per ilgai laikomas už grotų ir nusprendė jį paleisti į laisvę. Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai B. Schultzui skyrė švelnesnę priemonę – namų areštą.

Lytiniais nusikaltimais kaltinamo dano byla yra nagrinėjama Vilniaus miesto trečiajame apylinkės teisme.

Skandinavų centro vadovas kaltinamas gegužės pabaigoje viename sostinės Klaipėdos gatvės butų laikęs uždarytą merginą ir ją ne kartą žaginęs bei seksualiai prievartavęs.

Nukentėjusioji mergina pareigūnams tvirtino, kad su B. Schultzu buvo sutarusi jo dukrą mokyti danų kalbos. Tą vakarą, kai užsienietis ją įkalino bute, mergina tikino buvusi pakviesta pasisvečiuoti ir išgerti taurę vyno.

„Aš gerbiu tą merginą - mes abu paprasčiausiai esame nemalonioje situacijoje, tikiuosi, laikas ir mūsų veiksmai pakeis šią situaciją“, - kalbėdamas apie nukentėjusiąją pabrėžė seksualiniais nusikaltimais kaltinamas danas.

DELFI primena, kad B. Schultzas apie tragišką padėtį Lukiškių kalėjime yra informavęs ES institucijų vadovus, o dėl žmogaus teisių pažeidimų kreipėsi į Strasbūro teismą. Danas tikina, kad Lietuva turi prisiimti atsakomybę dėl esą nežmoniškų sąlygų įkalinimo įstaigoje – jos, kaltinamojo teigimu, prilygsta žmogaus kankinimui.

Apie parašytus skundus Europos Tarybai, Komisijai ir Parlamentui B. Schultzas informavo DELFI atsiųstame laiške. „Jaučiu pareigą dalyvauti keičiant padėtį kalėjime bei informuoti apie pažeidimus, - rašo seksualiniais nusikaltimais kaltinamas danas. – Lietuva yra ES narė ir turi laikytis įstatymų, kurie man, kaip Danijos piliečiui, galioja ir jūsų šalyje“.

Pasak jo, „Lukiškės kenkia žmonėms“, todėl jis ne kartą kreipėsi į kalėjimo direktorių bei Teisingumo ministeriją, bet padėtis nė kiek negerėja.

„Pas mus lankėsi prezidentė, bet kalėjime niekas nepasikeitė – žmonių kankinimas tęsiasi“, - pažymėjo B. Schultzas.

Jis patikino, kad Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) pateikė du skundus prieš Lietuvą. Juose nurodoma aibė įvairių žmogaus teisių pažeidimų.

„Žmonių kankinimas ir žeminimas turi liautis, kalėjime sąlygos nepasikeitė nuo tarybinių laikų, o juk dabar esame Europoje, - pažymėjo B. Schultzas. – Tai turi būti sustabdyta, tai – pati blogiausia reklama Lietuvai. Nenuostabu, kad daugelis lietuvių pabėgo iš Lietuvos“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.