aA
Penktadienį Makedonijos pajėgoms tęsiant puolimą prieš maištininkų kontroliuojamus kaimus, iš Makedonijos į Serbiją pasitraukė 1,5 tūkst. civilių albanų ir kilo politinė krizė.
Makedonija
Makedonija
Pabėgėliai, daugiausia moterys ir vaikai, naktį į penktadienį sieną perėjo ties Lojanės kaimu Makedonijoje ir Miratovaco kaimu pietų Serbijoje, agentūrai AFP sakė Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro (JTVPK) įstaigos atstovė spaudai Astrid van Genderen Stort.

Lojanėje ir netoliese esančiame Vaksincės kaime ketvirtadienį vyko intensyviausios vyriausybinių pajėgų ir albanų partizanų kovos, iš įvykio vietos pranešė AFP reporteris. Šaudymai tęsėsi ir penktadienį.

Nuo tada, kai prasidėjo pastaroji armijos kampanija prieš maištininkų bazes kaimuose į šiaurę nuo Skopjės, iš regiono pasitraukė maždaug 10 tūkst. žmonių, pranešė JTVPK. Minėtus kaimus albanų partizanai užėmė gegužės 3 dieną. Dauguma pabėgėlių pasitraukė į Kosovą pietų Serbijoje, kuris yra JT protektoratas ir kuriame gyventojų daugumą sudaro albanai.

Ketvirtadienį Makedonijos armija pradėjo naują puolimą, kad atkirstų maištininkų užimtus kaimus vieną nuo kito, ir priartėjo prie Vaksincės bei Lojanės - labiausiai į šiaurę nutolusių maištininkų bazių netoli Kumanovo miesto. Maištininkų šaltiniai sakė, kad šiuose kaimuose žuvo 11 taikių gyventojų, o šimtai jų slepiasi rūsiuose. Kol kas šie pranešimai nepatvirtinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.