aA
Lenkų ministras, kuris yra atsakingas už šalies pasirengimą narystei Europos Sąjungoje (ES), liko savo poste, bet ketvirtadienį gavo premjero Jerzy Buzeko (Ježio Buzeko) papeikimą už išreikštas abejones dėl oficialaus Lenkijos tikslo į ES įstoti 2003 metais.
EU
"Ministrui Jacekui Saryusz-Wolskiui (Jacekui Sariuš-Volskiui) pareiškiau griežtą papeikimą, tačiau vertinu jo profesionalumą ir pasišventimą, todėl nusprendžiau palikti jį poste", -parlamento Europos integracijos komitetui sakė J.Buzekas.

J.Saryusz-Wolskiui atsistatydinti buvo pasiūlyta trečiadienį, kai premjeras nesutiko su jo teiginiu, jog 2003-ieji dėl lėtos derybų pažangos daugiau nėra reali įstojimo į Sąjungą data.

Pasak ministro, anksčiausia reali ES plėtros data yra 2004-ieji. Narystės Sąjungoje, kurią dabar sudaro 15 Vakarų valstybių, siekia 13 kitų šalių, daugiausia iš buvusio komunistinio bloko.

Europos Komisija taip pat nurodo, kad pirmasis plėtros etapas prasidės ne anksčiau, kaip 2004 metais.

"Dėl šio pareiškimo su premjeru nesitariau. Tai buvo mano klaida", - minėtam parlamento komitetui, kuris reikalavo vyriausybės tuoj pat pasiaiškinti dėl prieštaringų pareiškimų, sakė J.Saryusz-Wolskis.

J.Buzekas, kurio dešiniųjų jėgų vyriausybei rinkimuose rugsėjo mėnesį gresia pralaimėjimas, tvirtino, jog siekti priėmimo į ES 2003 metais yra būtina plėtros deryboms ir Lenkijos reformoms paspartinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.