aA
Pirmadienį Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato (VPK) kriminalinės policijos pareigūnai per slaptą operaciją sulaikė 10 sostinėje siautėjusių ir žaibiškai švarindavusių prabangias firmas gaujos narių.
Policininkai
Policininkai
© ELTA
Sulaikė

Sulaikytai gaujai priskiriamos kai kurios spaudoje plačiai aprašytos žaibiškos vagystės iš prabangių parduotuvių ir biurų. Tačiau pareigūnai kol kas, nenorėdami pakenkti tyrimui, atsisako įvardyti konkrečius gaujos padarytus nusikaltimus. Vakar sukviestiems žurnalistams sostinės policijos vyriausiasis komisaras Erikas Kaliačius teigė, kad paskutinis gaujos padarytas nusikaltimas - vagystė iš premjero Rolando Pakso patarėjos Viktorijos Beatričės Danilevičienės buto J.Basanavičiaus gatvėje praėjusį savaitgalį.

Nors bute įrengta signalizacija ir jį saugo apsaugos policija, patekę į palėpę vagys išpjovė skylę lubose, o per ją išnešė 3 paveikslus, spalvotą televizorių ir aukso dirbinių, padarydami maždaug 80 tūkst. Lt nuostolį. Apsaugos policijos pareigūnai kelis kartus vyko aiškintis, kodėl įsijungia signalizacija, tačiau rasdavo tvarkingai uždarytus buto langus ir duris. Pasak E.Kaliačiaus, paskutinis gaujos grobis buvęs tikrai nemenkas.

Per kratas sulaikytųjų namuose rasta daug pavogtų daiktų, tarp jų buvo ir daiktai iš V.B.Danilevičienės buto. Vilniaus policijos vadovas teigė, kad trečiadienį 6 gaujos nariams pareikšti kaltinimai įvykdžius didelio masto vagystes. Teismas leido juos suimti. Likusiesiems skirta kita kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš nuolatinės gyvenamosios vietos.

20-25 metų grupuotės narius E.Kaliačius pavadino agresyviais, brutaliais, nesiskaitančiais su niekuo jaunuoliais. Sulaikomi nusikaltėliai priešinosi, tačiau šaudyti pareigūnams neteko - panaudota fizinė jėga ir specialiosios priemonės.

"Susitvarkė"

Pasak VPK Kriminalinių nusikaltimų tyrimo tarnybos komisaro Antonio Mikulskio, ši vagių gauja policijai seniai žinoma, tačiau "susitvarkyti" su dešimtuku nebuvo įmanoma dėl lėšų stygiaus. "Tik diletantas gali pasakyti, kad nusikaltimus ištirti įmanoma be pinigų", - kalbėjo A.Mikulskis.

Anot kriminalinės policijos vadovo, sutelkus visas pajėgas minėtai grupuotei persekioti, teko atsisakyti kitų nusikaltimų tyrimo. Be to, kriminalistai po operacijos su baime laukia, kokias sąskaitas jiems mėnesio pabaigoje pateiks mobiliojo ryšio operatoriai.

A.Mikulskis didžiavosi, kad atliekant gana sudėtingą operaciją kriminalistams informaciją pavyko išlaikyti paslaptyje, nuo pirmadienio iki ketvirtadienio ji niekur nenutekėjo. Net vedant sulaikytuosius į teismą niekas netykojo su fotoaparatais.

Kad grupuotės nariai negalėtų vienas kito perspėti, jie buvo sulaikyti tuo pat metu. Tai padaryti buvę sudėtinga. Siekdami išlaikyti visišką operacijos slaptumą, kriminalistai atsisakė greitojo reagavimo rinktinės "Aras" ir kitų policijos pajėgų pagalbos.

Pasak A.Mikulskio, savaitės pradžioje sulaikyta antra organizuota, tačiau ne paskutinė sostinėje veikianti vagių gauja. Vieną organizuotą vagių grupuotę kriminalinės policijos pareigūnai sulaikė balandžio pradžioje.

A.Mikulskis teigė neabejojąs, kad po kurio laiko bus demaskuoti ir kiti vagių susivienijimai, apie jų veiklą turima nemažai operatyvinės informacijos. "Tik kitoms gaujoms teks pakentėti, kol policija vėl turės pakankamai degalų ir lėšų gaudynėms", ironizavo A.Mikulskis.