aA
James Jeffords
James Jeffords
© CNN
Tai su sprogimu lyginamas žingsnis, po kurio Senato kontrolė gali atitekti demokratams ir kuris gali sukelti grėsmę prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) programos įgyvendinimui.

Emocingoje kalboje Berlingtono mieste 67 metų nuosaikių pažiūrų J.Jeffordsas sakė, jog taps nepriklausomu senatoriumi ir dirbs drauge su demokratais.

"Norėdamas geriau atstovauti savo valstijai, elgdamasis pagal savo sąžinę ir principus, kurių laikiausi visą gyvenimą, pasitraukiu iš Respublikonų partijos ir tapsiu nepriklausomu senatoriumi. Nuo šio mano sprendimo pasikeis jėgų pusiausvyra Senate", - sakė jis.

J.Jeffordsui pasitraukus, pirmą kartą nuo 1994-ųjų demokratai ims kontroliuoti šiuo metu į dvi lygias stovyklas pasidalijusį Senatą. Tai gali sukelti grėsmę G.W.Busho programai, kurioje numatyta mažinti mokesčius ir kurti naują didžiulę priešraketinės gynybos sistemą.

Respublikonams kontroliuojant Atstovų Rūmus, demokratų valdomas Senatas spręstų, kada įstatymo projektai turi būti svarstomi.

Antradienį G.W.Bushas ir viceprezidentas Dickas Cheney'is kalbėjosi su J.Jeffordsu ir ragino jį likti, tačiau senatorius jiems nieko nepažadėjo. Iki J.Jeffordso pasitraukimo Senate buvo 50 respublikonų ir 50 demokratų, o lemiamas balsas priklauso respublikonui D.Cheney.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.