aA
Utenos prokuratūra baigė tirti ir perdavė teismui baudžiamąją bylą, kurioje buvęs sovietų represinių struktūrų darbuotojas Fiodoras Siominas kaltinamas Lietuvos civilių gyventojų trėmimu.
Utenos prokuratūra baigė tirti ir perdavė teismui baudžiamąją bylą, kurioje buvęs sovietų valstybės saugumo darbuotojas Fiodoras Siominas kaltinamas Lietuvos civilių gyventojų trėmimu.

Bylą tyrusi Utenos rajono apylinkės prokuratūra nustatė, kad buvęs sovietų represinės struktūros pareigūnas F.Siominas pokario metais trėmė lietuvių šeimas iš jų gimtųjų vietų į Sovietų Sąjungos teritorijas.

F.Siominas dirbo Sovietų Lietuvos Vidaus reikalų ministerijos Anykščių rajono Kurklių valsčiaus poskyrio viršininku, vėliau - Saugumo ministerijos Anykščių rajono kriminalinės paieškos vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu.

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros pranešimo spaudai, byloje surinkti duomenys ir dokumentai patvirtina, kad F.Siominas buvo sovietų okupacinės valdžios nutarimų tremti lietuvius vykdytojas.

Jis važiuodavo į tremiamų asmenų namus, liepdavo jiems susiruošti į tremtį, veždavo su sargyba į geležinkelio stotį ir perduodavo juos ešelonų viršininkams.

Tyrimo metu nustatyta, kad 1948 metų gegužę F.Siominas kartu su grupe sovietų valdžios atstovų atvyko į Juozo ir Adelės Pilkų namus Trakinės kaime, Anykščių rajone, ir išvežė sutuoktinius kartu su jų penkiais mažamečiais vaikais (10, 8, 6, 3 ir 2 metų) į geležinkelio stotį. Keturių mėnesių Pilkų dukrą Marytę nuo tremties išgelbėjo viena moteris.

Pilkų šeima buvo deportuota į Krasnojarsko kraštą. 1951 metų spalį F.Siominas kartu dar dviem sovietų valdžios atstovais į geležinkelio stotį atvežė Petrą ir Anelę Bagdonus, gyvenusius Bikūnų kaime, Anykščių rajone. Į tą patį ešeloną pateko ir jų sūnus Vytautas, kurį į stotį F.Siominas ir dar du kareiviai atvežė anksčiau iš Utenos.

Iš Krasnojarsko krašto tremtinių Bagdonų šeima grįžo 1958 metais. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 5 iki 20 metų, arba iki gyvos galvos.

85 metų F.Siominas, gyvenantis Utenoje, dėl sveikatos būklės negalės dalyvauti teismo posėdyje nagrinėjant jam pateiktus kaltinimus.Gavęs šią bylą, teismas nuspręs, kokį medicininį stebėjimą skirti F.Siominui. Kaltinamajam pasveikus, jis gali būti teisiamas.

Tai jau antroji trėmiko byla, atiduota į teismą Panevėžio apskrityje. Pernai birželį Panevėžio apygardos teismas baigė nagrinėti kelis kartus atidėtą Rokiškio rajono gyventojo Igno Pauliuko, bendradarbiavusio su represinėmis sovietų valdžios struktūromis ir dalyvavusio gyventojų deportavime, baudžiamąją bylą.

Teismas patvirtino Rokiškio prokuratūros pateiktus įrodymus, bet dėl senatvės negalių, kurias patvirtino ekspertai, atleido 85 metų I.Pauliuką nuo bausmės ir bylą nutraukė. Panevėžio apygardos prokuratūra šiemet planuoja atiduoti į teismą dar keletą priverstinio gyventojų deportavimo ir represijų baudžiamųjų bylų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.