aA
Valstybės išdavimu ir valstybės paslapčių atskleidimu įtariamas 26 metų šiaulietis Eugenijus Jonika už grotų turės praleisti du mėnesius. Tokį sprendimą vakar priėmė Vilniaus antrosios apylinkės teismas, į kurį buvo atvestas šis vyriškis.
Target
Iš karto po šio teismo posėdžio buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos inspektoriaus E.Jonikos advokatas Valdas Bužinskas pareiškė, kad apskųs teismo sprendimą.

Advokatas vakar buvo nustebęs, kad jo klientui teismas skyrė tokį ilgą suėmimo terminą, nors dar nėra pareikštas joks kaltinimas. V.Bužinskas sakė, kad teismas tik labai retais atvejais leidžia suimti asmenis, kuriems nepareikštas kaltinimas, tačiau tuomet paprastai apsiribojama 10 parų terminu.

E.Jonika buvo sulaikytas pirmadienį Vilniuje, prie Vingio parko. Jis per susitikimą su Rusijos ambasados darbuotoju apsimetusiu Lietuvos saugumo pareigūnu turėjo gauti apie tūkstantį JAV dolerių. Už tai E.Jonika ketino perduoti informaciją apie Šiaulių jėgos struktūrų veiklą.

Kai kuriais duomenimis, vėliau už slaptos informacijos teikimą E.Jonikai buvo pažadėtas darbas ir nuolatinis atlyginimas. Pastaruoju metu šiam šiauliečiui nepavykdavo gauti norimo darbo. Jis nesėkmingai bandė įsidarbinti prokuratūroje, krašto apsaugos sistemoje.

Teisės magistro laipsnį turintis E.Jonika buvo priverstas tenkintis 213 litų atlyginimu, kurį jis gaudavo dirbdamas raštininku-sekretoriumi motinos vadovaujamame vaikų darželyje.

Vakar E.Joniką į teismo salę atlydėjo trys Valstybės saugumo departamento pareigūnai. Prie vieno jų rankos antrankiais buvo prirakintas šnipinėjimu įtariamas šiaulietis. E.Jonika vilkėjo maskuojamąją striukę ir visą laiką ja dangstė veidą.

Laukdamas teismo sprendimo E.Jonika savo advokato klausinėjo apie buitines sąlygas, kurios jo laukia už grotų. E.Jonika labiausiai nerimavo, ar jis nebus uždarytas į vieną kamerą su nuožmiais nusikaltėliais.

Įtariamasis klausinėjo, kaip ir kur galėtų gauti higienos priemonių, domėjosi, ar kameroje galima turėti televizorių, užsisakyti laikraščių.

E.Jonikos advokatas V.Bužinskas "Lietuvos rytui" sakė, kad ši byla gana sudėtinga, o jos perspektyvos - miglotos. Advokatas teigė, kad dabar jo ginamasis nuoširdžiai gailisi įsivėlęs į šią istoriją.

V.Bužinskas pasakojo, kad ginti E.Joniką paprašė jo motina. Anot advokato, įkainiai už darbą bus įprasti ir nesiskirs nuo įprastų bylų.

Seimo kabinetuose bei koridoriuose girdėti nevienareikšmiai šnipo sulaikymo vertinimai. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas maždaug po dviejų savaičių ketina išsikviesti Valstybės saugumo departamento generalinį direktorių Mečį Laurinkų pasiaiškinti dėl šnipo gaudymo akcijos.

"Kviesime pasiaiškinti, kas čia per cirkai vyksta. Aš manau, kad už tai mes tikrai nepaglostysime", - trečiadienį BNS korespondentui sakė vienas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, nenorėjęs, kad būtų skelbiama jo pavardė.

Politikų nuostabą sukėlė tai, kad įslaptintu pavadintą sulaikymą bent iš trijų pozicijų nufotografavo sulaikymo vietoje atsidūręs "Lietuvos ryto" korespondentas.

Kai kam įtarimų kelia tai, kad apie šnipo sulaikymą paskelbta likus kelioms dienoms iki Vilniuje prasidedančios NATO Parlamentinės Asamblėjos pavasario sesijos.

Prieš kelerius metus vykusios vienuolikos valstybių vadovų konferencijos išvakarėse taip pat buvo paskelbta saugumo surinkta informacija apie neva rengtą pasikėsinimą prieš forume dalyvaujantį Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką. Vėliau paaiškėjo, kad informacija buvo laužta iš piršto, nes niekas jokio pasikėsinimo nerengė.

"Lietuvos rytas"