aA
Pasienis, snukio ir nagų liga
Pasienis, snukio ir nagų liga
Tai spaudos konferencijoje žurnalistams pranešė Latvijos URM atstovė spaudai Liga Bergmanė.

Lietuvos notoje teigiama, jog mokestis už dezinfekciją, kuria siekiama apsisaugoti nuo snukio ir nagų ligos plitimo, neimamas iš Latvijos ir Estijos piliečių, įvažiuojančių iš šių valstybių teritorijos, išskyrus atvejus, kai transportuojami gyvuliai ir maisto produktai.

BNS jau pranešė, kad Latvijos ambasada Lietuvoje gegužės 17 dieną įteikė notą Lietuvos URM ir paprašė paaiškinti, kodėl Latvija nebuvo informuota prieš 30 dienų, kaip numatyta dviejų šalių susitarimuose dėl sienos perėjimą reglamentuojančių taisyklių.

Mokestis už automobilių dezinfekciją Lietuvos veterinarijos tarnybos vadovo įsakymu buvo įvestas gegužės 1 dieną, tačiau Latvijos pareigūnai protestą pareiškė tik po dviejų savaičių, apie mokesčio įvedimą sužinoję iš nepriklausomos televizijos reportažų.

Remiantis minėtu įsakymu, Lietuvos sienos su Latvija, Lenkija ir Rusijos Kaliningrado sritimi perėjimo punktuose bei Klaipėdos uoste už lengvojo automobilio bei žemės ūkio technikos dezinfekciją imamas 5 litų mokestis, krovininio automobilio dezinfekcija kainuoja 10 litų.

Lietuvos Veterinarijos tarnybos vadovas Kazimieras Lukauskas BNS teigė,jog įvesti mokestį už dezinfekciją buvo nuspręsta todėl, kad tarnybai pritrūko lėšų, o Vyriausybė atsisakė skirti tam papildomai pinigų.

Šiuo metu į Lietuvą kasdien įvažiuoja ne mažiau kaip tūkstantis automobilių. K.Lukausko teigimu, Lietuvoje nuo vasario pabaigos vykdytai dezinfekcijai buvo panaudota maždaug 0,5 mln. litų Veterinarijos tarnybos lėšų.

Europoje nuslūgus snukio ir nagų ligos protrūkiui, nuo birželio 1 dienos dezinfekciją Lietuvos pasienio postuose ketinama nutraukti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.