aA
Premjeras Rolandas Paksas Seime pristatys Vyriausybės veiklos ataskaitą. Ją pagal Seimo Statutą po pateikimo svarstys Seimo komitetai. Be to, bus surengta speciali diskusija, kurios pabaigoje Seimas gali priimti rezoliuciją. Tokia diskusija, galima prognozuoti, bus labai aštri, kritiška valdančiosios koalicijos atžvilgiu.
R.Paksas ir A.Paulauskas
R.Paksas ir A.Paulauskas
Antra savaitė tvyro įtampa valdančiojoje koalicijoje. Pasigirdus žinioms, kad socialliberalai slapta derasi su opozicine Socialdemokratų partija, praėjusią savaitę buvo surengtas abiejų valdančiosios koalicijos partijų pasitarimas. Nutarta labiau derinti savo žingsnius, tartis dėl įstatymų projektų, derinti pozicijas privatizuojant įmones. Tačiau vargu bau šie nauji ištikimybės pažadai ką nors pakeis. Akivaizdu, kad negali būti darnaus darbo, kai kraštą valdo skirtingų pažiūrų partijos.

Žinoma, padėtį gal šiek tiek palengvintų, jei koalicijoje būtų aiškus lyderis, kuris imtųsi atsakomybės, kalbėtųsi, derintų pozicijas. Tačiau premjeras R.Paksas, regis, bijo išeiti iš Vyriausybės rūmų, savo nuomonę išsako jau po balsavimo Seime, kreipdamasis į Prezidentą, kad šis vetuotų opozicijos ir socialliberalų balsais priimtus įstatymus. Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas nebesuvaldo savo pavaduotojų ir eilinių partijos narių. Todėl nenuostabu, kad Gediminas Jakavonis, pavyzdžiui, liepia socialliberalams ministrams būti pasirengusiems atsistatydinti.

Prie visos šios įtampos dar prisidėjo tai, kad ir liberalai, ir socialliberalai praėjusią savaitę susivienijo su opozicija ir pasistengė, kad būtų atmesti net penki Prezidento veto. Nepaisant to, kad kai kuriems šalies vadovo veto šiek tiek anksčiau pritarė patys liberalai. Išvada liūdna - koalicija be galvos. O tai jau paskatino diskusijas, ar nereikėtų pakeisti R.Pakso tvirtesniu politiku, galinčiu efektyviau tvarkytis Vyriausybėje ir koalicijoje.

Be politinio silpnumo, nei socialliberalams, nei liberalams taškų neprideda ir nuolatiniai skandalai. Liberalai ir socialliberalai reikalauja skirti į atsakingus postus vien “savus”, tą, beje, ir daro. Jau nuskambėjo ne vienas naudojimosi tarnybine padėtimi faktas. Todėl žmonių nepasitikėjimas valdančiosios koalicijos lyderiais didėja. Tai parodė penkių didžiųjų Lietuvos miestų 500 vyresnių nei 18 metų gyventojų apklausa. Ją atliko viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studija “Spinter”.

Kuriuo iš dabartinių liberalų ir socialliberalų lyderių jūs labiausiai nepasitikite? (proc.)

R.Paksu			24,3
A.Paulausku		22,1
G.Jakavoniu		10,6
R.Pavilioniu		9,4
G.Dalinkevičiumi	8,6
K.Rimšeliu		6,1
D.Kutraite		5,1 
G.Steponavičiumi	3,2

Šaltinis: “Spinter”