aA
Jacko Kerouaco (Džeko Keruako) romano "Kelyje" (On the Road), kuris tapo bytnikų kartos biblija ir pavertė rašytoją kultine figūra, originalus rankraštis "Christie's" aukcione antradienį parduotas už 2,2 mln. JAV dolerių (8,8 mln. litų). Tai rekordinė suma, aukcione sumokėta už literatūros kūrinio rankraštį.
Džekas Keruakas
Džekas Keruakas
  • Naujas kainos rekordas
  • Istorija be pabaigos

    Rankraštį - 36 m ilgio vientisą popieriaus ritinį - nupirko Jimas Irsay (Džimas Ersėjus), profesionalios Indianapolio futbolo komandos "Colts" savininkas.

    "Netikiu, kad ką nors šiame pasaulyje galima turėti, - po aukciono Niujorke sakė J.Irsay. - Aš norėjau užtikrinti, kad išlaikysime jį savo šalyje, Amerikoje, ir suteiksime žmonėms galimybę juo naudotis". "Tiesiog malonu užtikrinti, kad jis nebus užrakintas ar kur nors išvežtas", - pridūrė jis.

    "Christie's" buvo apskaičiavęs, kad prieš 50 metų parašytas rankraštis bus parduotas už 1-1,5 mln. JAV dolerių. Pirmoji pasiūlyta kaina buvo 650 tūkst. JAV dolerių, bet labai greitai suma šoktelėjo iki rekordinio skaičiaus.

    Naujas kainos rekordas

    Ankstesnis kainos rekordas priklausė gegužės 15 dieną parduotam Louis-Ferdinand'o Celine'o ( Luji Ferdinano Selino) nihilistinio 1932-ųjų romano "Kelionė į nakties galą" (Voyage au bout de la nuit) ranka rašytam rankraščiui. Jis Paryžiaus aukcione "Drouot-Montaigne" buvo nupirktas už 1,5 mln. JAV dolerių.

    41 metų Indianapolio gyventojas J.Irsay sakė svarstąs galimybę eksponuoti savo pirkinį Indianos muziejuje, o 2007-aisiais, kai nuo romano išleidimo bus praėję 50 metų, parodyti rankraštį parodose visoje šalyje.

    J.Kerouacas savo rankraštį rašė ant 3 m ilgio popieriaus lapų, suklijuotų į vieną juostą spausdinimo mašinėlei. Skyriais nesuskirstytą romaną beveik nenaudodamas skyrybos ženklų jis parašė per 20 dienų 1951-ųjų balandį.

    Daugiau mažiau autobiografinis romanas, kuriame pasakojama apie J.Kerouaco ir jo draugo Nealo Cassady (Nilo Kasadžio) klajones po Ameriką ir eksperimentus su džiazu, narkotikais bei seksu, buvo išspausdintas tik po šešerių metų. "Kelyje" iš karto tapo kultiniu bytnikų kartai - jauniems rašytojams, poetams ir menininkams, nusivylusiems visuomenės normų ir konformizmo grandinėmis.

    Istorija be pabaigos

    Dabar jau pageltusiame rankraštyje yra daug pastabų, išbrauktų žodžių ir atžymų, bet trūksta pabaigos. Bytnikų "legenda" teigia, kad rankraščio pabaigą suėdė šuo, tačiau skeptikai mano, kad J.Kerouacui tiesiog nepatiko pradinis pabaigos variantas ir jis jį sunaikino.

    Bytnikų poetas Allenas Ginsbergas (Alenas Ginsbergas) "Kelyje" rankraštį kartą pavadino "didingu, vieno skyriaus, kelių lapų ilgumo ir susuktu kaip pats kelias". Jo nuomone, romaną išleisti reikėjo taip, kaip jį sukūrė J.Kerouacas, o ne sukapotą, pertrauktą ir su skyrybos ženklais.

    "Originalioji beprotiška versija yra didingesnė už publikuotąją. Rankraštis yra išlikęs ir vieną dieną, kai visi bus mirę, jis bus išleistas toks, koks yra", - 1958 metais recenzijoje laikraščiui rašė A.Ginsbergas.

    J.Kerouacas mirė 1969-aisiais, būdamas 47 metų amžiaus. Rankraštis iki šiol priklausė jo šeimos nariams. Iš pradžių leidėjų nežavėjo nei "Kelyje" eksperimentinis stilius, nei popieriaus ritinys, ant kurio romanas buvo parašytas. J.Kerouacas buvo priverstas perspausdinti romaną ir pateikti jį labiau įprasto formato.

    Tačiau nuo to laiko, kai knygą išleido "Viking Press", jos kopijų parduota daugiau kaip 3 mln., ji išversta į 25 kalbas ir liaupsinta kaip vienas didžiųjų XX amžiaus Amerikos romanų.

  • BNS
    Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.