aA
Antradienį Didžiosios Britanijos "geležinė ledi" Margaret Tečer (Margaret Thatcher) sugrįžo iš politinės užmaršties sukritikuoti ministro pirmininko Tonio Blero (Tony Blair) "tuščios ir dirbtinos" partijos ir pavadinti leiboristų Europos politiką valstybės išdavyste.
Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
T.Bleras (Tony Blair) netruko atremti puolimo, sakydamas, kad M.Tečer (Margaret Thatcher) epocha jau praėjo. Kalbėdamas pietų Londono mokykloje T.Bleras (Tony Blair) pareiškė, kad atėjo laikas eiti į priekį.

Sugrįžusi į politikos sceną M.Tečer (Margaret Thatcher), vadovavusi trims konservatorių vyriausybėms iš eilės, tebėra gerbiama savo partijoje. Tačiau jos įsijungimas į visuotinių rinkimų kampaniją vargu, ar padės toriams nugalėti populiarųjį T.Blerą (Tony Blair).

Kalbėdama su šalininkais Anglijos pietų pakrantės Plimuto mieste M.Tečer (Margaret Thatcher) mėgino pakelti partijos dvasią, parodydama, jog dar neprarado gebėjimo be užuolankų išrėžti savo nuomonę. M.Tečer (Margaret Thatcher) susirinkusiems savo atvykimą palygino su "Mumijos sugrįžimu", mat praeidama pro vietos kino teatrą pamatė taip pavadinto filmo reklamą.

Buvusi premjerė apkaltino T.Blerą (Tony Blair) mėginimu prievarta prijungti britus prie euro ir paaukoti Didžiosios Britanijos nepriklausomybę vardan Europos federacijos. "Atiduoti svarą, atiduoti savivaldą, reikštų išduoti tai, dėl ko gyveno ir mirė visos ankstesnės kartos", - pareiškė "geležinė ledi".

Leiboristai pritaria Didžiosios Britanijos įsijungimui į bendros Europos valiutos sistemą, kai tam susidarys tinkamos sąlygos. Prieš tai eurui referendume turės pritarti ir patys britai.

Devintajame dešimtmetyje dominavusi Didžiosios Britanijos politikoje M.Tečer (Margaret Thatcher) pareiškė, kad Didžioji Britanija turi visiems laikams pamiršti apie eurą. "Niekada negalėčiau atsisakyti mūsų valiutos", - sakė ekspremjerė, sukeldama griausmingus šalininkų plojimus.

Tuo tarpu dabartinis torių vadovas Viljamas Heigas (William Hague) pažadėjo konservatorių pergalės rinkimuose atveju penkerius metus neįvesti euro, nors daug euroskeptikų konservatorių nori, kad partija visiškai atsisakytų bendros Europos valiutos idėjos.

M.Tečer (Margaret Thatcher) pareiškė, jog dabartiniai leiboristai pakeitė savo politiką, kad būtų priimtini rinkėjams, todėl nebeturi aiškių principų. "Tai tuščia, dirbtinė, šaknų neturinti partija", - sakė ji, pridurdama, kad T.Blero (Tony Blair) pergalė būtų "socialistų pergalė", mat socializmas esąs įaugęs į dabartinio premjero kraują.

Nors M.Tečer (Margaret Thatcher) įsikišimas gali atskleisti konservatorių vidinius nesutarimus dėl Europos, jis gali suteikti spalvingumo kol kas rinkėjams tik žiovulį keliančioje rinkiminėje kampanijoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.