aA
Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos svarstymo Seime išvakarėse šios institucijos vadovai pompastiškai paskelbė apie sėkmingą operaciją sulaikant užsienio žvalgybos šnipą, tačiau netruko paaiškėti, jog ji labiau primena provokaciją prieš buvusį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotoją.
M.Laurinkus
M.Laurinkus
© "Lietuvos žinios"
VSD generalinis direktorius Mečys Laurinkus vakar atskubėjo pas Prezidentą Valdą Adamkų norėdamas pranešti sulaikyto tariamo šnipo pavardę. Po susitikimo su Prezidentu M.Laurinkus žurnalistams sakė, kad šnipinėjimu įtariamas asmuo - 1974 metais gimęs šiaulietis Eugenijus Jonika.

"Tai žmogus, kuris buvo susipažinęs su operatyvine veikla ir būtent šias žinias, susijusias su operatyvine veikla, ketino perduoti kitai valstybei", - sakė M.Laurinkus. Pasak jo, tai esąs "daugelio žinių kompleksas", jame - duomenys apie įslaptintus operatyvinius darbuotojus, operatyvinio darbo metodikas ir kita.

Operacija

Žurnalistams pavyko nustatyti, kad buvęs vidaus reikalų sistemos darbuotojas tapo VSD parengto nusikalstamos veiklos imitavimo taikiniu. Saugumo darbuotojai, apsimetę svetimos valstybės žvalgais, siūlė Lietuvos piliečiui parduoti slaptą informaciją, o šiam sutikus, jį sulaikė. Iš tikrųjų jokios šalies žvalgyba apie E.Joniką net nežinojo.

Ši VSD operacija sutapo su Seime rengiamu VSD veiklos svarstymu. Šiandien Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai turėtų galutinai apsispręsti dėl praėjusių metų VSD veiklos įvertinimo. Pasak M.Laurinkaus, pateikiant kaltinimus šis E.Jonikos nusižengimas bus siejamas su dviem Baudžiamojo kodekso straipsniais valstybės išdavimo ir valstybės paslapčių atskleidimo.

M.Laurinkus pabrėžė, kad jokia kita valstybė šioje byloje nėra kaltinama, tačiau nepaneigė prielaidos, jog VSD darbuotojai buvo apsimetę Rusijos žvalgybos atstovais. "Šis asmuo VSD darbuotojų sulaikytas kaip surinkęs informaciją ir bandantis užmegzti ryšius su kitų valstybių specialiosiomis tarnybomis. Kokios tai valstybės, bus sukonkretinta, kai bus pateikti kaltinimai arba per teismą. Kol vyksta procesas, praktiškai to negalima atskleisti", - pažymėjo M.Laurinkus.

Pavardė 26 metų šiaulietis E.Jonika yra dirbęs Šiaulių ekonominėje policijoje, o vėliau STT Šiaulių skyriuje. Jis ne visada buvo Jonika prieš keletą metų vadinosi Golovenkinas, tačiau išėjęs iš darbo, Golovenkinas pasikeitė pavardę į motinos mergautinę ir tapo Jonika.

Jis buvo vienas pirmųjų besikuriančios STT tarnybos pareigūnų. Joje tarnaujantys pareigūnai apie E.Golovenkino asmenį ir darbą Šiauliuose dabar neprisimena arba nenori prisiminti. Visi tarsi susitarę "nieko pasakyti negali".