aA
Seimo Liberalų frakcijos atstovai stebisi, kad Prezidentas Valdas Adamkus apie valdančiąją koaliciją spaudoje prabilo būtuoju laiku, o opozicijos atstovas Česlovas Juršėnas vadina tai labai rimtu signalu Seimui.
V.Adamkus
V.Adamkus
© "Lietuvos žinios"
Liberalų frakcijos seniūno pavaduotojas Eligijus Masiulis vakar stebėjosi, jog LŽ duotame interviu Prezidentas apie Naujosios politikos koaliciją kalba "kaip apie buvusį faktą", nors ji "užsibrėžusi ir toliau vykdyti Vyriausybės programoje numatytas reformas".

"Koalicija nusiteikusi konstruktyviai bendradarbiauti ir dirbti tiek su Prezidentu, tiek su Vyriausybe. Kolegialus darbas padėtų greičiau siekti bendrų tikslų negu kaltų ieškojimas", - teigė liberalas.

Nusivylė

Interviu LŽ Prezidentas pareiškė, jog valdančioji koalicija nevisiškai pateisino jo viltis. "Pati idėja (Naujosios politikos - red.) neišsipildė, nes junginys neišėjo toks, kaip buvo planuota - kad Lietuvoje įsigalėtų dvi ar trys stiprios politinės partijos, kurios prisiimtų politinę atsakomybę dėl valstybės tvarkymo Seime", - kalbėjo V.Adamkus.

Pasak jo, Naujosios politikos idėją pakoregavo Seimo rinkimų rezultatai. "Kai kurios politinės partijos iškrito iš dabartinio Seimo, ir tai pakeitė politinių jėgų balansą jame", - aiškino Prezidentas mūsų dienraščiui.

Blokas

Praėjusią savaitę liberalai susiblokavo su opozicijoje esančiais socialdemokratais atmesdami Prezidento veto dėl Azartinių lošimų įstatymo. Liberalai teigė, kad jų neįtikino šalies vadovo argumentai.

Prezidentūros atstovai neoficialiai teigia, esą šis balsavimas užgavo Naujosios politikos "krikštatėvį" V.Adamkų. Liberalų balsavimas Prezidentūroje buvo įvertintas kaip noras pademonstruoti, jog jie ir vieni, be Prezidento paramos, gali priimti norimus sprendimus.

Tačiau, E.Masiulio nuomone, dar formuojant Naujosios politikos bloką siekta atsisakyti ideologizavimo, mitų ir emocijų kalbos, siūlyta vadovautis pragmatiška, kompromisais paremta politika.

"Interviu leidžia suprasti, jog Prezidentas turi kitokį naujosios politikos supratimą", pažymėjo E.Masiulis. V.Adamkus savo interviu taip pat aiškiai atsiribojo nuo dabartinės valdančiosios daugumos. "Manau, kad net moraliai negaliu prisiimti atsakomybės už vienos ar kitos politinės grupės darbus", - pridūrė Prezidentas.

Signalas

Labai rimtu signalu apie kritišką šalies vadovo požiūrį į valdančiosios koalicijos veiklą, kito pasirinkimo galimybę Prezidento V.Adamkaus interviu LŽ pavadino Seimo vicepirmininkas, vienas Socialdemokratų partijos vadovų Č.Juršėnas. Jo nuomone, kritiškai vertindamas Naujosios politikos koalicijos veiklą Prezidentas nenubraukė savo atsakomybės už tai, kas įvyko ir kas dedasi Lietuvoje.

"Būtų neteisinga atsiriboti nuo savo kūdikio, net jei tas kūdikis ne taip vaikšto, ne taip elgiasi ir neklauso tėvelių", - sakė Č.Juršėnas. Anot jo, neatsiribodamas V.Adamkus "kietai kritiškai išsako savo nuomonę ir įspėja, kad galimi kiti variantai".