aA
Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma antradienį sakė, kad kitu šalies premjeru Aukščiausiajai Radai pasiūlys patvirtinti verslui palankios politinės partijos lyderį. "Šiandien paskelbsiu kandidatą, dėl jo iš esmės nuspręsta. Tai bus Anatolijus Kinachas", - žurnalistams sakė L.Kučma.
Leonidas Kučma
46 metų A.Kinachas, Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjungos lyderis, pakeis reformatorių Viktorą Juščenką, kuris buvo nušalintas praėjusį mėnesį parlamentui pareiškus nepasitikėjimą.

Kol kas neaišku, ar Aukščiausioji Rada pritars A.Kinacho kandidatūrai, nes didžiausia komunistų frakcija yra paskelbusi, kad nerems jokio L.Kučmos pasiūlyto kandidato.

Tačiau jų lyderis Petras Simonenka (Petro Symonenko) antradienį pareiškė, kad A.Kinachas gali būti priimtinas, priklausomai nuo to, ką jis mano apie komunistų politinius sumanymus. Kiek a nksčiau pats P.Simonenka žadėjo neremti nė vieno L.Kučmos siūlomų kandidatų.

Ukrainos politikos apžvalgininkai mano, kad iki 2002 metų kovą įvyksiančių parlamento rinkimų šalyje gali būti paskirtas formalus laikinasis premjeras. Toks žingsnis gali sukaustyti reformas ir užvilkinti gyvybiškai svarbių įstatymų priėmimą.

Yra nuomonių, kad A.Kinachas vis dėlto bus patvirtintas premjeru. Jeigu kandidatas bus atmestas, prezidentas paskirs laikinąjį premjerą. Tada partijos lauks rinkimų - ir galimybės išvysti savo lyderius premjero kėdėje.

Parlamento pirmininkas Ivanas Pliušas pirmadienį išreiškė nuomonę, kad laikinojo premjero paskyrimui, atrodo, esama nedaug alternatyvų, turint galvoje beveik neįmanomą uždavinį - sutaikyti parlamento frakcijas.

450 vietų Ukrainos parlamentas yra iš esmės padalytas tarp trijų grupių - L.Kučmą remiančios frakcijos, turinčios nuo 120 iki 140 balsų, 112 balsų turinčių komunistų ir kairiųjų bei nacionaldemokratų frakcijos, kuri rėmė V.Juščenką.

Krizė kilo pernai, kai buvęs prezidento apsaugos darbuotojas išplatino garso įrašus, kuriuose į prezidento panašus balsas nurodė pareigūnams susidoroti su žurnalistu Georgijumi Gongadze.

Šis žurnalistas dingo praėjusį rugsėjį, o lapkritį buvo rastas jo kūnas be galvos. L.Kučma neigia bet kokias sąsajas su šiuo nužudymu. Tūkstančiai žmonių Kijevo gatvėse reikalavo prezidento atsistatydinimo, tačiau dabar protesto demonstracijos išsisėmė.

Krizei eskaluojantis, partijos varžėsi dėl pranašumo ir galų gale didele dauguma balsavo už V.Juščenkos atsistatydinimą. Valstybės vadovas irgi negalėjo pasakyti, ar parlamentas pritars A.Kinacho kandidatūrai, pažymėdamas, kad tai parodys, ar deputatų pozicija konstruktyvi.

"Mes dar kartą pažiūrėsime, kas yra kas: ar deputatai iš kairės ir iš dešinės galvoja apie Ukrainos ir žmonių interesus, ar laikosi savo klanų interesų", - sakė prezidentas.

46-erių metų A.Kinachas yra inžinierius statybininkas.Nuo 1995 metų liepos iki 1996 metų rugsėjo buvo Ukrainos vicepremjeras pramonės politikos klausimais, 1999 metais keturis mėnesius ėjo pirmojo vicepremjero pareigas.

Nuo 1998 metų jis yra Aukščiausiosios Rados deputatas, Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjungos vadovauja nuo 1996 metų, o Pramonininkų ir verslininkų partijai - nuo 2000 metų vasario.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.