aA
Kinija ir Rusija pareiškė negalinčios balsuoti už rezoliuciją JTO Saugumo Taryboje iki šio mėnesio pabaigos, kaip to nori JAV ir Didžioji Britanija. Prancūzijos atstovas sakė, kad jo šalis yra pasiruošusi paspartinti darbą, jeigu taip elgsis ir kitos valstybės.

JAV ir Didžioji Britanija siekia surengti balsavimą iki gegužės 31 dienos, prieš birželio 4-ąją prasidedant naujam JTO ir Irako humanitarinės "nafta už maistą" programos etapui. Programa buvo sukurta siekiant palengvinti jau dešimtmetį Irakui taikomų JTO sankcijų naštą.

Penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių ambasadorių posėdis buvo pirmas bendras pasitarimas dėl naujų priemonių. Susitikimas nedavė jokių konkrečių rezultatų. Rezoliucijos projektas antradienį po pietų bus pateiktas kitiems Saugumo Tarybos nariams. Naujos priemonės leistų į Iraką įvežti visas prekes, pradedant dviračiais, baigiant "Mercedes-Benz" automobiliais. Šiuo metu bet kuris tarybos narys gali sustabdyti prekių, išskyrus maistą ir medikamentus, importą.

Pagal naują sankcijų projektą, bus visiškai uždraustas karinių produktų bei karyboje panaudojamų civilinių produktų įvežimas į Iraką. Naujasis planas nereikalaus Irako įsileisti ginklų inspektorių prieš panaikinant draudimą importuoti plataus vartojimo prekes. Tuo tarpu Irako prezidentas Saddamas Husseinas pirmadienį pareiškė, kad Irakas atmes JAV ir Didžiosios Britanijos pasiūlymus liberaliuzoti sankcijų režimą ir pareikalavo visiškai užbaigti prieš 11 metų paskelbtą embargą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.