aA
Aukščiausiasis Teismas antradienį išplėstinei septynių teisėjų kolegijai perdavė nagrinėti su mažeikiškių Kiesų ir jų vairuotoju dingimu siejamo panevėžiečio Algimanto Vertelkos bylą, kurioje jis yra nuteistas už neteisėtą narkotinių medžiagų įgijimą ir laikymą.
Išplėstinei Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegijai paprastai yra perduodamos sudėtingos bylos. Teisėjams greičiausiai iškilo neaiškumų dėl bylos, nes teismo posėdžio metu jie turėjo kalusimų abiem proceso pusėms.

Pernai lapkričio 14 dieną paskelbtu Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismo nuosprendžiu A.Vertelka buvo pripažintas kaltu dėl 0,645 gramo heroino neteisėto įgijimo bei laikymo ir nuteistas kalėti 10 mėnesių. Tačiau laisvės atėmimo bausmės vykdymas yra atidėtas pusantrų metų.

Heroinas pas A.Vertelką buvo rastas pernai liepos 21 dieną Nidoje, kur A.Vertelka su savo šeima tuo metu poilsiavo. Tada A.Vertelka buvo sulaikytas kaip įtariamasis Kiesų pagrobimo byloje. Tačiau pritrūkus įrodymų, dėl šio nusikaltimo kaltinimas jam nebuvo pareikštas.

Patalpų apžiūros metu ant grindų gulėjusių A.Vertelkos džinsinių kelnių kišenėje buvo rastas plastikinis maišelis su milteliais, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, yra heroinas. Dėl neteisėto narkotikų įgijimo ir laikymo A.Vertelkai buvo pareikštas kaltinimas ir 4 mėnesius jis buvo laikomas suimtas.

A.Vertelka savo kaltės niekada nepripažino, teigė esąs nekaltas ir teismus tikino, kad byla yra "sufabrikuota", o narkotikus jam neva "pakišo pareigūnai".

"Byla sufabrikuota, norėčiau, kad 2-sios apylinkės teismo nuosprendį panaikintumėte, daugiau neturiu ką pridėti", - Aukščiausiojo Teismo teisėjams antradienį sakė A.Vertelka. Posėdyje, kuriame buvo nagrinėjamas jos skundas, nuteistasis dalyvavo be advokato. Iki tol A.Vertelkos interesams visuose teismuose atstovavo advokatas Kęstutis Stungys.

Bylą nagrinėję teisėjai turėjo klausimų ir A.Vertelkai, ir jo bylą tyrusiam Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorui Justui Lauciui. Teisėjus domino, kodėl poėmio metu pareigūnai apsiribojo tik A.Vertelkos džinsais, nors jis atsivežė ir daugiau rūbų,

"O gal ten visas lagaminas heroino",- ironizavo vienas kolegijos teisėjų. Į kai kuriuos teisėjų klausimus prokuroras išsamaus atsakymo duoti negalėjo.

Prokuroras J.Laucius teigė, kad buvo ieškoma drabužių, kuriuos A.Vertelka dėvėjo tuo metu. A.Vertelkos sugyventinė Vilija Stankiuvienė ir jos draugė teigė, kad A.Vertelka mūvėjo džinsus. Pats A.Vertelka teismui tvirtino, kad Nidoje beveik visada buvo apsirengęs treningais ir tądien džinsų nedėvėjo.

Nuteistasis teismui tvirtino, kad niekada nevartojo narkotikų ir jeigu prokuratūra buvo paskyrusi ekspertizę, tai būtų paaiškėję. Nuteistasis Aukščiausiajam Teismui taip pat skundėsi, kad visas teismo procesas esą buvo nesąžiningas, buvo suvaržytos ir pažeistos jo teisės - pareigūnai atmetė daug jo prašymų, neleisdavo pasimatyti su advokatu pašaliniams nedalyvaujant.

Tuo tarpu prokuroras J.Laucius teigė, kad dauguma A.Vertelkos klausimų jau išspręsta, ekspertizių išvados aiškios, todėl natūralu, kad teismams nekilo abejonių, todėl ir Aukščiausiasis Teismas skundą turėtų atmesti.

A.Vertelkai pavyko įtikinti visų instancijų teismus, kad jis neprivalo deklaruoti savo turto. Be to, teismai pripažino, kad, pagal įstatymus, jis nėra įtariamasis Kiesų byloje.

Turtingas verslininkas, buvęs bendrovės "Mažeikių nafta" vadovas Gediminas Kiesus, jo sūnus ir vairuotojas dingo liepos pradžioje. Po kelių dienų Vilniuje buvo rastas jų automobilis, tačiau vyrų jame nebuvo. Dingusiųjų likimas nežinomas iki šiol.

Policija buvo paskelbusi keturių panevėžiečių, priskiriamų "tulpinių" nusikalstamai grupuotei - Audriaus Andriušaičio, Giedriaus Liubarto, Romualdo Čeponio ir Egidijaus Bučio paiešką, o prokuratūra priėmė nutarimus patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn dėl Kiesų turto prievartavimo. Praėjusį šeštadienį R.Čeponis buvo nušautas per policijos operaciją, kai pasipriešino pareigūnams.

Remdamasis policijos operatyvine informacija, Vilniaus miesto 3-sios apylinkės teismas pernai gruodį A.Vertelkai pritaikė Organizuoto nusikalstamumo įstatymo apribojimus. Pagal pareigūnų surinktą operatyvinę informaciją, kaip Panevėžio miesto nusikalstamo susivienijimo "Tulpiniai" nariui, A. Vertelkai yra uždrausta išeiti iš namų nuo 9 iki 18 val., vairuoti automobilį, susitikinėti su tam tikrais asmenimis, o apie 2 tūkst. litų viršijančius piniginius sandorius jam privalu informuoti pareigūnus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.