aA
Serbijos pietuose veikiantys albanų separatistų kovotojai pirmadienį sutiko sudėti ginklus ir taip užbaigti metus trukusį konfliktą su Belgradu. Šis susitarimas pasiektas dėl Serbijos naujosios politikos sumažinti etninę įtampą įtraukiant albanus į politinį procesą ir glaudžiai bendradarbiaujant su buvusiais priešais NATO bei Vakaruose ekstremistams izoliuoti.
Ginklai
Ginklai
Susitarimas Jugoslavijoje dar labiau izoliuos albanų kovotojus kaimyninėje Makedonijoje ir sustiprins Belgrado demokratinius įgaliojimus sprendžiant klausimą dėl Kosovo ateities. Šioje atsiskirti norinčioje Serbijos provincijoje daugumą gyventojų sudaro albanai.

Susitarimas pasiektas trys dienos prieš terminą, po kurio vyriausybinės pajėgos turėjo būti iš naujo dislokuotos buvusioje demilitarizuotoje zonoje, kur maištininkams buvo idealios sąlygos slapstytis ir rengtis išpuoliams.

"Pasiekėme savo tikslą išspręsti krizę kaip įmanoma taikingesniu būdu. Svarbiausia tai, kad išvengėme susirėmimų, aukų ir sugriovimų", - sakė Serbijos vicepremjeras Neboiša Čovičius. "Sudarytos sąlygos vėl visiškai integruoti albanus į Serbiją ir Jugoslaviją", - pridūrė jis.

NATO pasiuntinys pietų Serbijoje Pieteris Feithas (Piteris Feitas) taip pat buvo patenkintas krizės išsprendimu, kuris esą yra aiškus ženklas, rodantis visam regionui, ypač - albanų bendruomenei Kosove ir aplink jį, kad ginkluotas smurtas neturi ateities ir kad politinių tikslų geriausia siekti taikiomis priemonėmis.

Pasienio kaime Končulyje, kur įsikūręs pagrindinis maištininkų štabas, PMBIA vadas Shefqetas Musliu (Šefketas Musliu) pasirašė pareiškimą, kuriame sakoma: "Preševo, Medvedžos and Bujanovaco išlaisvinimo armija (PMBIA) įsipareigoja visiškai demilitarizuotis, demobilizuotis, nusiginkluoti ir paleisti savo narius".

Pareiškimo pasirašymą stebėjo NATO pasiuntin ys Jugoslavijoje Shawn as Sullivanas (Šonas Salivanas). Aljansas garantavo, kad pasidavę kovotojai bus amnestuoti ir galės grįžti į normalų gyvenimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.