aA
JAV ir Vokietijos lyderiai pateko į politinį skandalą Vokietijos žurnalams "Der Spiegel" ir "Focus" pakelbus ištraukas iš Amerikos prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) ir Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio (Gerhardo Šrėderio) susitikimo slapto protokolo, rašo laikraštis "Die Welt".
G.W.Bush
G.W.Bush
10 puslapių protokole, kurį surašė Vokietijos ambasadorius Vašingtone Juergenas Chrobogas (Jurgenas Chrobogas), užfiksuotos kritinės nuomonės apie Rusijos, Sirijos, Jordanijos ir Palestinos vadovus.

"Die Welt" rašo, jog Amerikos diplomatai pareikalavo, kad Vokietijos užsienio politikos žinyba paaiškintų, kaip slaptas protokolas pateko į spaudą. Tuo tarpu Vokietijos vyriausybė atsisako komentuoti šią informaciją, gautą, jos nuomone, neteisėtu keliu.

Kaip rašo "Focus", Amerikos ir Vokietijos lyderiai per derybas kovo 29 dieną Vašingtone priėjo prie išvados, kad būtina sustabdyti finansinę pagalbą Rusijai, "kol didžiulės lėšos išeina iš jos į užsienį".

Be to, praneša "Focus", G.W.Bushas kritikavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną už "Irano ginklavimą" tuo remdamas islamo fundamentalistus. Kaip rašo "Der Spiegel", drauge G.W.Bušas pažymėjo, jog JAV nelaiko Rusijos priešu, o kancleris pareiškė nuomonę, kad V.Putinui nėra alternatyvos.

Be to, "Focus" skelbia griežtus abiejų lyderių teiginius apie Artimuosius Rytus. JAV valstybės sekretorius Collinas Powelas (Kolinas Pauelas), pasakodamas apie savo pokalbį su Palestinos nacionalinės administracijos lyderiu Jasseru Arafatu (Jasiru Arafatu) pareiškė, žurnalo duomenimis, kad jis "visiškai nebesuprantąs realios situacijos" (The guy is lost).

Žurnalas taip pat praneša, kad G.Schroederis pavadino savo derybas praėjusį rudenį Sirijoje "siaubingomis", o Jordanijos karalių "valdžią praradusiu vadu". Remiantis slaptu protokolu, Vokietijos kancleris pranešė JAV prezidentui apie pagalbą Izraeliui siekiant "stabilizuoti karinę padėtį". Ši pagalba anksčiau niekada nebuvo afišuojama.

Opozicinės Vokietijos parlamento Krikščionių demokratų sąjungos ir Krikščionių socialistų sąjungos frakcijos atstovas Karlas Lamersas interviu "Die Welt" griežtai kritikavo dokumento paskelbimą. Pasak jo, dėl to Amerikai atstovaujantys derybų partneriai buvo "viešai sukompromituoti", o pasitikėjimas Vokietijos diplomatija patyrė stiprų smūgį. Jis paragino nubausti slapto dokumento paskelbimo kaltininkus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.