aA
Pasaulinės Sveikatos Organizacijos duomenimis, kas penktas Žemės gyventojas kenčia nuo grybelinių infekcijų. Kaip gi galime išvengti įkyriojo grybelio?
Specialistai tvirtina, kad grybelinių infekcijų plitimas dažniausiai yra nulemiamas imuniteto susilpnėjimo, tačiau yra ir kiti sąlygojantys faktoriai: kraujagyslių susirgimai, varikozinis venų išsiplėtimas, galūnių nušalimas, įvairios traumos. Labiau paplitę kojų nagų grybeliniai susirgimai, rankų nagus grybelis pažeidžia kur kas rečiau.

Remiantis statistikos duomenimis, vaikai kenčia nuo grybelinių infekcijų 5 kartus rečiau, negu suaugusieji, o štai moteris grybelis "mėgsta" ypatingai. Kodėl gi ne? Moterys dažniausiai visą dieną ant kojų, kojos pavargsta. Be to, mes gi nieko prieš pasimatuoti draugės batelius arba paskolinti savuosius - ir prašau, grybelis jau ant mūsų kojų. Daugelio gydytojų nuomone, stovimas darbas ir grybeliu užkrėsti batai - svarbiausi užkrėtimo faktoriai.

Grybelis ypatingai mėgsta šilumą ir drėgmę, todėl būkime ypač atsargios atostogų metu pliaže bei pirtyse. Guminės šlepetės (geriau su neaukšta platforma) pirmoje eilėje turi atsidurti mūsų kelioniniame krepšyje. Grįžus iš pliažo ar pirties, kojas būtinai nusiplaukime karštu vandeniu su muilu.

Netgi nekaltas nubėgimas basomis takeliu iki baseino gali baigtis nemalonumais. Užkrėtimas vyksta nepastebimai: odos ląstelės iš viršaus yra panašios į čerpinį stogą ir prilipusios prie odos grybelio sporos lengvai patenka pro plyšelius ir toliau be jokių kliūčių keliauja į limfinę sistemą, nusėsdamos limfmazgiuose. Įbrėžimai ir žaizdelės odoje tampa papildomu rizikos faktoriumi, o jeigu pažeistas ir nagas, grybelis dar su didesniu malonumu apsigyvens jūsų kojose.

Grybelinės infekcijos iškart galima ir nepastebėti. Ji dažnai tik vegetuoja, tačiau gripas, stresas ar kita trauma iškart pažadina ligą ir grybelis ima klestėti. Jeigu pastebėjotem kad oda paraudusi ir pleiskanoja, o nagai tapo blankūs, ėmė sluoksniuotis ir lūžinėti - juose jau gyvena grybelis. Deja, tai dar ne pats nemaloniausias dalykas. Dauguma grybelių išskiria nuodingas medžiagas - savo gyvavimo produktus. O tai reiškia, kad organizme kaupsis kenksmingos toksinės medžiagos. Grybelinė infekcija į mūsų gyvenimą įtneša diskomfortą, o nagų pažeidimai kartais gali sukelti netgi fizinį skausmą.

Specialistui nėra sunku pagal elementariausius tyrimus atpažinti grybelį ir paskirti tinkamą gydymą. Jeigu liga nėra užleista, gali užtekti ir vietinio gydymo, jeigu delsėte - teks gerti dar ir piliules. Nereikia pamiršti, kad ši liga yra pakankamai klastinga, todėl, prėjus gydymo kursą, reikalingi papildomi tyrimai, patvirtinantys, kad grybelis yra išnaikintas.Taigi, ieškokite kvalifikuoto ir turinčio patirtį gydytojo, kuris turėtų informaciją apie šiuolaikines priešgrybelines priemones.

Beje, nagų sustorėjimas ne visada yra grybelinės infekcijos pasekmė - taip gali apie save priminti cukrinis diabetas, inkstų ar kepenų ligos. Tokiu atveju savo sveikata reiks pasirūpinti iš pagrindų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.