aA
Policija teigia turinti duomenų, kad šeštadienį planuojamų homoseksualų eitynių „Už lygybę“ metu prieš parado dalyvius planuojamos provokacijos, tačiau tikina, kad policija pasirengusi vykdyti pareigą - užtikrinti viešąjį saugumą. Tai trečiadienį viešėdamas DELFI interneto konferencijoje sakė generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis.
S.Skvernelis: turime duomenų, kad prieš parado dalyvius planuojamos provokacijos
© Corbis/Scanpix

„Taip, turime duomenų. Identifikuoti asmenys yra įspėjami oficialiai, kad nedarytų įstatymų pažeidimų, o renginio vietoje, prieigose, kaip jau minėjau, numatytos ir logistinės priemonės ir atitinkamas pareigūnų skaičius bei jų ekipiruotė, kad būtų išvengta tokių veiksmų“, - į klausimą, ar turima duomenų apie prieš parado dalyvius planuojamas provokacijas, atsakė S. Skvernelis.

Detaliau planuojamų provokacijų pareigūnas nekomentavo dėl konfidencialumo. Eitynių dalyvius planuojama saugoti ir po eitynių.

Tiesa, šiuo metu iki galo neaišku, ar planuojamas renginys įvyks - teismas sustabdė leidimą organizuoti homoseksualų eitynes. Policijos atstovo teigimu, policija nori, kad teismas kuo greičiau bylą išnagrinėtų ir priimtų sprendimą.

S.Skvernelis sako, kad renginio dieną prevencinės priemonės bus organizuotos visame Vilniuje bei kituose miestuose. Vilniaus policijos vadovas, vadovaudamasis įstatymais, išleido įsakymus dėl patikros postų organizavimo bei transporto ir žmonių eismo ribojimo tam tikrose teritorijose. Bus tikrinama, ar nesinešama į renginį draudžiamų daiktų, ar nebando į renginį patekti asmenys, kurių renginio organizatoriai nepageidauja.

Policija žada daryti viską, kad specialių priemonių nereikėtų naudoti - kad nebūtų kontakto tarp eisenos dalyvių ir kitą nuomonę turinčių piliečių. S. Skvernelio teigimu, jeigu renginys vyks kaip nesankcionuotas, tuomet policija pagal įstatymą privalės išsiaiškinti jo organizatorius ir jiems taikyti įstatymų numatytas priemones.

Pasak S. Skvernelio, Vilnius visą savaitgalį bus ypatingai saugus, pareigūnai bus komandiruojami iš kitų šalies miestų. Tačiau toks saugumas preliminariai atsieis apie 180 000 Lt. „Natūralu, kad metų pabaigoje šių pinigų mums labai truks žmonių saugumui užtikrinti“, - sakė generalinio komisaro pavaduotojas.

Didžiausią reklamą renginiui daro priešininkai

„Prokuratūra atstovauja ir gina viešą interesą, policijos kompetencija šioje srityje atlikti tai, ką įpareigoja įstatymas: užtikrinti visuomenės saugumą bei jeigu renginyje pažeidžiamas Susirinkimų įstatymas, nutraukti renginį. Ir mes esame pasiruošę užtikrinti saugumą. Garantuoti, kad neįvyks vienas ar kitas incidentas, neįmanoma bet kurio renginio metu. Tačiau asmenys, kurie ketina pažeidinėti įstatymus, turi irgi suvokti, kad policija privalės reaguoti adekvačiai ir ryžtingai, nesvarbu iš kurios pusės provokacijos būtų”, - į klausimą, ar tikrai yra pagrindo stabdyti eitynes teismui, atsakė S. Skvernelis.

S.Skvernelio klausta ir apie numatomas priemones renginio padorumui užtikrinti. Pasak S. Skvernelio, dauguma prieš renginį nusiteikusių žmonių galvoja, kad jis bus kaip užsienyje – „kai eisenos dalyviai apsirengia šokiruojančiai, elgiasi iššaukiančiai, demonstruoja savo lytiškumą“.

Tokio pobūdžio susirinkimus draudžia Lietuvos Susirinkimų įstatymas. „Planuojamos eitynės bus visiškai tokios pačios kaip bet kokios visuomeninės organizacijos manifestacija arba mitingas. Didžiausias skirtumas nuo kitų tokio pobūdžio renginių, kad gali būti nešamos vaivorykštinės vėliavos“, - kalbėjo S. Skvernelis. Anot jo, tai nėra Berlyno „Meilės paradas“, net nieko panašaus neturi būti.

Policijos atstovo manymu, kilęs ažiotažas iš tiesų ypatingai sureikšmina eiseną ir bando ją išskirti iš kitų. „O šio renginio priešininkai daro didžiausią „reklamą” šiam renginiui. Žinoma, tai yra pirmas toks renginys Lietuvoje, ir normalu, kad ir Lietuvos, ir pasaulio žiniasklaida tuo domisi”, - kalbėjo S. Skvernelis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.