aA
Įsiplieskęs politinis skandalas dar prieš mėnesį į populiariausių šalies veikėjų viršūnę iškilusį Prezidentą Rolandą Paksą vis labiau stumia į politikos nuošalę. Žmonėms atrodo, kad jų interesams geriau atstovauja kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas ir netgi Seimo narys Viktoras Uspaskichas. Tai parodė daugiau kaip po savaitės nuo skandalo pradžios atlikta visuomenės nuomonės ir tyrimų centro "Vilmorus" apklausa, kurios rezultatus šeštadienį skelbia "Lietuvos rytas".
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Skandalo sūkurio centre atsidūrusiu šalies vadovu pasitiki vis mažiau žmonių. Spalio mėnesį į populiariausių politikų viršūnę žmonių iškeltas R. Paksas gerokai smuktelėjo žemyn. Spalį, kad Prezidentas geriausiai atstovauja jų interesams, tvirtino 23,5 procento apklaustųjų, o po skandalingųjų įvykių tokių teliko 12,7 proc. Į populiariausiųjų dešimtuko priekį žmonės iškėlė kadenciją baigusį Prezidentą Valdą Adamkų - taip manė 19,5 proc. apklaustųjų. R. Paksą pralenkė ir Premjeras A. Brazauskas (16,4 proc.) bei Seimo narys V.Uspaskichas (14,9 proc.).

Tarp politikų, geriausiai atstovaujančių žmonių interesams, atsidūrė ir anksčiau nefigūravusių pavardžių - žmonės pirmą kartą atkreipė dėmesį ir į Prezidentūros skandalą tiriančios Seimo komisijos pirmininką Aloyzą Sakalą, ir į Valstybės departamento generalinį direktorių Mečį Laurinkų. Daugiau kaip vieną procentą respondentų balsų šioje apklausoje surinko rekordiškai daug - net 22 asmenys.

Per spalio pradžioje vykusią apklausą palankiausiai vertinto R. Pakso populiarumas sumažėjo beveik 25 procentais. Jis atsidūrė net aštuntoje vietoje. Į klausimą, palankiai ar ne palankiai vertinate šiuos politinius veikėjus, šalies vadovui palankūs buvo 40,8 proc. apklaustųjų (spalį - 64,7 proc.), nepalankiai vertino 36,5 proc. (spalį - 17,1 proc.). Sumažėjo žmonių pasitikėjimas ir pačia Prezidento institucija.

Gerokai sumenkęs R. Pakso populiarumas buvo palankus ir padėjo į viršūnę šoktelėti Seimo nariui V. Uspaskichui (58,0 proc.). Jį pagal populiarumą lenkia tik policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius (61,1 proc.), populiariausiųjų politikų sąraše atsidūręs pirmoje vietoje.

Pasikeitė ir partijų rikiuotė. Neseniai įkurta V. Uspaskicho Darbo partija atsidūrė pirmoje vietoje, aplenkusi pastarojo meto lyderius ir šiuo metu valdžioje esančius socialdemokratus. Jei Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, už politikos arenoje pasirodžiusią naująją partiją balsuotų 16,3 proc. apklaustųjų. Spalio mėnesio apklausoje pirmavusi Socialdemokratų partija (16,1 proc.) dabar atsidūrė antroje vietoje - už ją balsuotų 13,6 proc. rinkėjų. Pirmajame partijų penketuke - Liberalų ir centro sąjunga (7,7 proc.), Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) (7,2) ir Liberalų demokratų partija (6,7). Visų jų populiarumas nuo praėjusio mėnesio apklausos menkėja, liberaldemokratų smuktelėjo net 3 proc. nuo spalį buvusių 9,7 proc. iki dabar 6,7 proc. Šiaip partijomis, kaip institucija, tepasitiki rekordiškai mažai piliečių - 2,7 proc.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.