aA
Šeštadienį jis pasakė kalbą Seimo iškilmingame posėdyje Nepriklausomybės dešimtmečiui paminėti.

"Kas apibūdins naująjį Rusijos populistinį radikalizmą? O tai lems mūsų artimiausią ateitį. Ką matėme iš darbų, tai nenauji dalykai: pirmenybinis teritorinis mąstymas (žemė svarbiau už gyvybę joje) ir fundamentalus komunistinis nacionalistinis tikėjimas prievarta", sakė Seimo pirmininkas V. Landsbergis. Prieš dešimtmetį jis vadovavo Aukščiausiajai Tarybai-Atkuriamajam Seimui.

"Tokia tebėra, dar nepakitusi, Rusijos politikos istorinė tradicija. Visai realus tų politikų troškimas atkurti Naująją Sovietų Sąjungą, o Lietuvoje ta kryptimi darbuojasi Naujoji Sąjunga", sakė V. Landsbergis.

Anot Seimo pirmininko, Lietuvoje norima "gražiai sugyventi su visais kaimynais, turėti bendrų tikslų, jų tarpe ir visuotinę taiką, ir pelningą verslą naftos ūkyje. Kai visos pusės norės, taip ir bus".

Tačiau V. Landsbergio teigimu, "mes nesutiksime, kad gerų santykių, geros kaimynystės gerumo laipsnį matuotų tiktai kitas didelis partneris, kartais dar paaiškinantis: duokit gerus santykius, kaip aš suprantu, o jei ne, tai pamatysite, kas bus!".

Seimo pirmininkas sakė, kad pastaruoju metu "apie "kaltes", kaip regis, daugiausia yra aiškinama latviams", tačiau kviečia neapsigauti.

"Rusijos diplomatijos vadovas išsiuntinėjo laiškus didžiųjų valstybių kolegoms apie mus tris - Lietuvą, Latviją ir Estiją - ir visos trys tautos išvadinamos fašistais, revanšistais, Antrojo pasaulinio karo rezultatų, tai yra Jaltos rezultatų, peržiūrėtojais", sakė V. Landsbergis.

Jis palygino tai su padėtimi prieš dešimtmetį ir teigė, kad Rusijos užsienio reikalų ministro Igorio Ivanovo laišku "ruošiama dirva, yra rengiamasi dideliam propagandiniam puolimui".

"Bus reikalas - pateiks to "fašizmo" įrodymų, parodys ir mūsiškį Šiaulių eksponatą", sakė V. Landsbergis, turėdamas galvoje Šiauliuose savivaldybių rinkimuose norėjusį dalyvauti nacionalsocialistų lyderį Mindaugą Murzą.

Po iškilmingo Seimo posėdžio Lietuvos vadovai prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas V. Landsbergis, premjeras Andrius Kubilius sostinės Nepriklausomybės aikštėje dalyvavo valstybinių vėliavų iškėlimo ceremonijoje ir stebėjo karinį paradą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.