aA
Vokietija penktadienį išjungė pirmąją iš 19-os uždaryti skirtų atominių jėgainių. Pasiduodama aplinkosaugininkams, šalis sutiko atsisakyti atominės energijos prieš dvejus metus.
Nuclear
Nuclear
"Reaktorius uždarytas", - pareiškė energetikos milžinės "E.ON Energie" atstovas spaudai.

Šalia Hamburgo veikiančiai Štadės gamyklai atjungti nereikėjo nei spausti specialių mygtukų, nei nupjauti laidų, pažymėjo atstovas. "Tai buvo tokia pat procedūra, kaip ir kaskart uždarant jėgainę remontui", - teigė atstovas.

Štadės jėgainė pradėjo veikti 1972 metais. Tai antra pagal senumą Vokietijos jėgainė, šiuo atžvilgiu nusileidžianti tik šalies pietvakariuose esančiam Obrighaimo reaktoriui, kurį rengiamasi uždaryti iki 2005 metų.

Atsisakyti atominės energetikos numatyta susitarime, kurį po sudėtingų derybų 2000-2001 metais pasirašė tuometinis aplinkosaugos ministras ir Vokietijos pramonės milžinės.

Štadės jėgainės uždarymas nereiškia, jog 300 jėgainės darbuotojų praras darbą - dalis jų bus perkelta į kitas darbovietes. Apie 150 darbuotojų dalyvaus ardant jėgainę, o kiti bus įdarbinti kitose "E.ON" koncerno įmonėse.

Jėgainės ardymo darbai milžiniški - jiems bus skirta apie 500 mln. eurų, tuo tarpu jėgainei pastatyti ir įrengti prireikė 153 mln. eurų.

Lietuva taip pat rengiasi uždaryti vienintelę savo atominę elektrinę - pagal susitarimą su Europos Sąjunga Ignalinos atominės elektrinės pirmasis reaktorius turi būti uždarytas iki 2005 metų, o antrasis - iki 2009-ųjų pabaigos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.