aA
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Per apklausą R.Paksas turės teisėjui atsakyti į prokurorų pateiktus klausimus byloje dėl grasinimų prezidentui.

Prokuratūros atstovų teigimu, planuojama, kad apklausa vyks pirmadienį Prezidentūroje dalyvaujant ikiteisminio tyrimo teisėjui, prokurorui ir teismo sekretoriui.

Pareigūnai sako iki šiol sprendžiantys organizacinius apklausos reikalus. Šalies vadovą turėtų apklausti Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas.

R.Paksas duos parodymus kaip liudytojas byloje, kurioje dosniausias jo rinkimų kampanijos rėmėjas, 1,2 milijono litų paaukojęs bendrovės "Avia Baltika" vadovas Jurijus Borisovas yra įtariamas grasinimu šalies vadovui padaryti jį "politiniu lavonu" už tai, kad jis nevykdo kažkokių įsipareigojimų.

Manoma, kad J.Borisovas norėjo įtakingo posto Prezidentūroje už savo finansinę paramą, bet jo negavo. Pasak A.Klimavičiaus, apie būsimą apklausą bus informuotas ir J.Borisovas ir, jei norės, apklausoje galės dalyvauti.

Įtariamojo grasinimu prezidentui J.Borisovo advokatas Adomas Liutvinskas yra sakęs, kad gynyba šia teise greičiausiai norės pasinaudoti, ir jo klientas į apklausą atvyks.

Po nepriklausomybės atkūrimo R.Paksas bus pirmasis Lietuvos prezidentas, dalyvavęs apklausoje. 1993-1998 metais prezidento pareigas ėjęs Algirdas Brazauskas buvo kviestas duoti parodymus tiriant sausio 13-osios antivalstybinio sąmokslo bylą, tačiau atsisakė.

Pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, prezidentas gali ir atsisakyti dalyvauti apklausoje.

Lapkričio pradžioje Valstybės saugumo departamentas išslaptino šių metų kovą darytą įrašą, kuriame J.Borisovas kalba apie kažkokią sutartį su prezidentu, piktinasi, jog ji nėra vykdoma ir vadina prezidentą "politiniu lavonu".

R.Pakso ir A.Klimavičiaus susitikimas penktadienį įvyko nepaisant parlamentinės komisijos prašymo prezidentui nesusitikinėti su teisėsaugos pareigūnais, kol tiriamas skandalas dėl prezidento aplinkos ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis.

Po susitikimo generalinis prokuroras žurnalistams pažymėjo, kad susitikimas vyko prezidento iniciatyva.

"Aš, kaip generalinis prokuroras, pagal Prokuratūros įstatymą esu atskaitingas prezidentui ir Seimui. Todėl, kada mane kviečia Seimo pirmininkas, kaip buvo užvakar, aš einu į Seimą. Kada kviečia prezidentas, einu pas prezidentą. Šiandien kvietė prezidentas, einu pas prezidentą", - sakė A.Klimavičius.

Prezidento patarėjas teisėtvarkos klausimais Visvaldas Račkauskas sakė, kad susitikime daugiausia kalbėta apie būsimą apklausą, nes iškilo tam tikra "kolizinė situacija" dėl prezidento apklausos ir jis paprašė "papildomai pasiaiškinti", kokiomis Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) normomis, kokiais straipsniais reikia vadovautis, kad organizuojant apklausą nebūtų pažeisti jokie įstatymai.

"Prezidentas iš generalinio prokuroro pareikalavo, kad būtų elgiamasi griežtai laikantis įstatymų", - sakė prezidento patarėjas. V.Račkauskas pažymėjo, kad prezidentas sutinka būti apklausiamas ir apklausa įvyks "nustatytu laiku".

"Iškilo klausimų, kokiais Baudžiamojo proceso straipsniais reikia vadovautis, organizuojant apklausą, kadangi prezidentas turi visišką imunitetą, kurį garantuoja Konstitucija", - dėstė V.Račkauskas.

Teisines kolizijas, V.Račkausko teigimu, turės išspręsti teisininkai profesionalai, kurie rengė BPK ir jį taiko. Patarėjas nesukonkretino, kokios teisinės kolizijos iškilo, kas ir kada turi jas išspręsti, ir pažymėjo asmeniškai jų nematantis.

Seimas ketvirtadienį priimtame protokoliniame nutarime paprašė prezidentą R.Paksą nesikviesti aukščiausių valstybės teisėsaugos pareigūnų, kol vyksta ikiteisminis tyrimas ir dirba Seimo laikinoji komisija dėl galimų grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Šios komisijos pirmininkas Aloyzas Sakalas generalinio prokuroro iškvietimą į Prezidentūrą jau po Seimo pozicijos pareiškimo pavadino "antausiu Seimui".

Opozicinė Tėvynės sąjunga penktadienį išplatino pranešimą, kuriame reiškiamas didelis nerimas dėl Prezidentūros bandymų manipuliuoti aukščiausių teisėsaugos institucijų vadovais.

"Drįstame priminti Rolandui Paksui, kad šiandien jis ne tik valstybės vadovas, bet ir ikiteisminiame tyrime dalyvaujantis asmuo. Todėl jo santykiai su ikiteisminį tyrimą atliekančios institucijos vadovu turi būti itin skaidrūs. Priešingu atveju prezidentas gali būti įtartas kišimusi į bylos tyrimą", - rašoma konservatorių pareiškime.

Anot pranešimo, "vieša pozicija, esą prezidentas turi teisę susitikti su jam pavaldžių institucijų vadovais leidžia suprasti, kad respublikos prezidentas ir jo aplinka negerbia Konstitucijos arba nebesugeba adekvačiai vertinti situacijos. Norime priminti Ekscelencijai, kad pagal Konstituciją Generalinė Prokuratūra nėra pavaldi jam".

Prezidentūrą jau dvi savaites krečia skandalas dėl įtariamų kai kurių prezidento aplinkos atstovų ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis ir organizacijomis.

Šį skandalą tirianti parlamentinė komisija pareiškė pajutusi bandymus daryti įtaką jos sprendimams iš šalies. Komisijos pirmininką A.Sakalą papiktino Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus trečiadienį po susitikimo su prezidentu išsakytos abejonės dėl komisijos veiklos krypčių.

Antradienį A.Klimavičius po susitikimo su prezidentu pasipiktino, jog komisija savo posėdyje klausėsi įrašų, kuriuose skamba prezidento balsas. Anot jo, tokie įrašai turėjo būti iš karto sunaikinti, nes įstatymai draudžia naudoti operatyvines priemones prieš valstybės vadovą.

Reaguodama į tai, parlamentinė tyrimo komisija pavedė Generalinei prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui nesunaikinti jokių įrašų be komisijos pritarimo.

Galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirti sudaryta parlamentinė komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki gruodžio 1 dienos. Nuo ketvirtadienio jos posėdžiai vieši.

Komisija suformuota, VSD pateikus pažymą ir kitus duomenis apie įtariamus prezidento aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų pirkėjais iš terorizmą remiančių šalių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.