aA
Nedidelė Rusijoje sudužusio Lenkijos prezidento lėktuvo sparno nuolauža bus paaukota Čenstakavos Dievo Motinai. Kaip praneša Lenkijos naujienų agentūra PAP, į šalies dvasinę sostinę nuolaužą iš katastrofos prie Smolensko vietos atvežė viena vienuolė.
Sudužusio Lenkijos prezidento lėktuvo nuolauža bus paaukota Čenstakavos Dievo Motinai
© RIA/Scanpix

Paulinų vienuolyno, kuris globoja stebuklais garsėjantį Juodosios Madonos paveikslą, abatas Romanas Majewskis pareiškė, jog ji parodė didelę drąsą ir ryžtą.

Sparno gabalėlį vienuolė, nepabūgusi lėktuvo nuolaužas akylai saugojusių rusų karių, rado praėjus dviem dienoms po balandžio 10 dieną įvykusios tragedijos.

Naujiena, kad į Čenstakavą atvežtas skylėtas balto metalo gabalėlis, buvo paskelbta per Jasna Guros vienuolyno ansamblio koplyčioje vykusias pamaldas.

Aviacijos klausimais rašančio Silezijos žurnalisto Cezary Orzecho teigimu, pašaliniai asmenys iš lėktuvo katastrofos vietos neturi teisės imti jokių daiktų.

Tačiau, jo nuomone, vienuolės paaukoti atvežta nedidelė sparno nuolauža vargu ar pakenks katastrofos priežasčių tyrimui.

Savo ruožtu tėvas R.Majewskis sakė, kad "lėktuvo sparno fragmentas - tai nebylus didelės tragedijos mažas liudininkas".

Juodosios Madonos paveikslas saugomas XV amžiaus koplyčioje, kurios sienos yra nukabinėtos votais ir kitomis padėkos aukomis, tarp jų ir Lenkijos valdovų.
Čenstakavą, kuri lenkams yra pati brangiausia vieta, kasmet aplanko apie 4 mln. maldininkų iš viso pasaulio.

Lėktuvas su iškilių Lenkijos politikų ir visuomenės veikėjų delegacija skrido į renginius Katynėje, kur prieš septyniasdešimt metų NKVD sušaudė tūkstančius lenkų karininkų.
Per lėktuvo Nr. 101 katastrofą žuvo 96 žmonės, tarp jų Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria.

BNS