aA
Irake JAV karių jau žuvo daugiau nei per pirmuosius trejus karo Vietname metus, rodo JAV gynybos departamento statistikos departamento duomenys. Dėl brutalaus Vietnamo konflikto, kurio pradžia JAV kariškai laiko 1961 metų gruodžio 11-ąją, amerikiečiai buvo nusivylę savo vyriausybės užsienio politika.
JAV kariuomenė, jūrų pėstininkai
JAV kariuomenė, jūrų pėstininkai
© EPA-ELTA
Per pirmuosius trejus Vietnamo karo metus, 1962-1964-aisiais, šioje šalyje tiek nuo priešo ugnies, tiek per kitokius incidentus žuvo 392 Amerikos kareiviai. Tuo metu JAV kariuomenę Indokinijoje sudarė kiek daugiau nei 17 tūkst. žmonių.

Tuo tarpu Irake iki trečiadienio, kai bombos sprogimas Bagdade pareikalavo vieno kario gyvybės, iš viso žuvo 397 Amerikos kareiviai. Šioje Persijos įlankos regiono valstybėje JAV šiuo metu turi apie 130 tūkst. karių - tiek, kiek jų buvo dislokuota Vietname iki 1965-ųjų spalio.

Irake nuo kovo 20 dienos, kai buvo pradėta invazija, žuvusių karių skaičius minimą Vietnamo karo skaičių greičiausiai viršijo dar sekmadienį, kai į pietus nuo Bagdado sprogus granatsvaidžio granatai žuvo vienas amerikiečių kareivis.

Iš viso per karą su terorizmu, kurį JAV kariauja Irake, Afganistane, Filipinuose, Pietryčių Azijoje ir kituose regionuose, jau žuvo 488 Amerikos kariai.

George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracija atmeta mėginimus lyginti karą Irake su Vietnamo karu, kuris psichologiškai labai paveikė ankstesnę amerikiečių kartą.

Pastaruoju metu atliktos viešosios nuomonės apklausos rodo, jog artėjant 2004 metų rinkimams amerikiečių, remiančių savo prezidentą, mažėja. Taip yra ir dėl nuolatinių nuostolių, kuriuos Amerikos armija patiria per Irako partizanų išpuolius.

Iš viso per kovos veiksmus Vietname žuvo daugiau kaip 58 tūkst. Amerikos kareivių. Šis karas baigėsi 8-ojo dešimtmečio viduryje.

Šiuos skaičius taip pat galima palyginti su Didžiosios Britanijos armijos nuostoliais Irake po Pirmojo pasaulinio karo. Amerikos karinių šaltinių duomenimis, tuomet per irakiečių išpuolius ir džihadą, kuris buvo paskelbtas šiitų šventajame Kerbelos mieste, britai neteko 2 tūkst. žmonių, o situacija ką tik įkurtoje šalyje stabilizavosi tik 1921 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.