aA
Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį išėjo į Azijos miestų gatves, minėdami Tarptautinę darbo žmonių vienybės dieną ir reikalaudami kurti darbo vietas bei didinti minimalius atlyginimus.
Azijos šalyse tūkstančiai gyventojų gegužės 1-osios demonstracijose reikalauja darbo ir deramo užmokesčio
© AFP/Scanpix

Indonezijos sostinėje tūkstančiai raudonus ir mėlynus marškinėlius vilkinčių darbininkų taikiai žygiavo prie prezidentūros. Šią demonstraciją prižiūrėjo apie 15 tūkstančių policininkų; prezidentūros pastatas buvo apjuostas spygliuotos vielos užtvarais, taip pat buvo paruoštos keturios vandens patrankos.

"Darbininkai, vienykitės! Daugiau jokių atleidimų!" - demonstrantai skandavo Džakartos gatvėse.

Vienas iš šios akcijos organizatorių Bayu Ajie sakė, kad Indonezijos gyventojų gerovei pakenkė kai kurios vyriausybės politikos priemonės, tokios kaip laisvosios prekybos sutartis su Kinija, dėl kurių buvo prarasta daug darbo vietų, sumažėjo atlyginimai ir išaugo korupcija.

"Ši korumpuota vyriausybė palaiko kapitalistus ir verslininkus, o ne mus, darbininkus", - B.Ajie sakė miniai.

"Darbininkai, vienykitės kovoje su korumpuotaisiais! Mes nebūsime nugalėti!" - skandavo žmonės.

Indonezijos prezidentas Susilo Bambang Yudhoyono dalyvavo pietuose su darbininkais vienoje automobilių gamykloje. Šalies vadovas žadėjo stiprinti darbo saugą ir gausinti darbo vietas, jeigu darbininkai palaikys politinį ir ekonominį stabilumą.

Azijos šalyse tūkstančiai gyventojų gegužės 1-osios demonstracijose reikalauja darbo ir deramo užmokesčio
© AFP/Scanpix

Tokijuje apie 32 tūkst. darbininkų ir profesinių sąjungų narių surengė demonstraciją Jojogio parke, apsijuosę galvas raiščiais ir nešdami plakatus su užrašais, raginančiais stiprinti darbo saugumą.

Japonijos nacionalinės profesinių sąjungų konfederacijos lyderis Sakuji Daikoku sakė, kad jo šalyje daugiau nei 17 mln. žmonių dirba pagal laikinas darbo sutartis arba ne visą darbo dieną. Jis ragino kompanijas ir vyriausybes didinti darbininkų užimtumą.

Kovą nedarbas Japonijoje padidėjo iki 5 proc. - darbo neturi 3,5 mln. žmonių.

Honkonge, apie tūkstantis protestuotojų, tarp jų valytojų, statybininkų ir autobusų vairuotojų, reikalavo, kad vyriausybė minimalų atlyginimą padidintų iki 33 Honkongo dolerių (11 litų).

"Reikalaujame deramo atlyginimo. Reikalaujame dalintis ekonominės sėkmės vaisiais", - darbininkai skandavo viename parke, o vėliau patraukė prie Honkongo vyriausybės rūmų.

Šis kapitalistinis Kinijos anklavas yra vienas iš turtingiausių pasaulio miestų, tačiau kritikai sako, jog pagrindinė to turto yra sukaupta saujelės žmonių rankose.

Nepalo sostinėje maoistai surengė didelę demonstraciją

Azijos šalyse tūkstančiai gyventojų gegužės 1-osios demonstracijose reikalauja darbo ir deramo užmokesčio
© AFP/Scanpix

Tūkstančiai žmonių šeštadienį išėjo į Nepalo sostinės Katmandu gatves ir dalyvavo taikioje Gegužės 1-osios demonstracijoje, tikėdamiesi, kad vyriausybė nusileis jų spaudimui ir atsistatydins.

Baiminantis, kad ši demonstracija gali išprovokuoti naujus neramumus neturtingoje Himalajų kalnų šalyje, dar neatsigavusioje po pilietinio karo, buvo smarkiai sustiprintos saugumo priemonės. Sostinės gatvėse tvarką prižiūri 15 tūkst. policijos pareigūnų.

Riaušių policijos būriai budėjo visose svarbiausiose sostinės sankryžose, o tūkstančiai saugumo pareigūnų rūpinasi, kad neprasiveržtų smurtas, sakė policijos atstovas Bigyanas Rajas Sharma.

Maoistai ragina Nepalo vyriausybę atsistatydinti ir suformuoti naują ministrų kabinetą.

Demonstrantai nešėsi daugybę raudonų vėliavų ir skandavo "Paleiskite šią marionetinę vyriausybę ir sukurkite nacionalinę vyriausybę."

"Demonstracija kol kas atrodo taiki. Jokių nemalonumų nenumatome, tačiau esame budrūs", - sakė aukštas policijos pareigūnas Lalas Mani Acharya.

Pasak policijos, į tą demonstraciją susirinko apie 150 tūkst. žmonių, o maoistai skelbia, kad į gatves išėjo 600 tūkst. protestuotojų.

Maoistų partija, kuri turi daugiausiai vietų parlamente, reikalauja pakeisti dabartinę valdančiąją koaliciją nauja maoistų vadovaujama administracija.

Nepalo įstatymų leidėjai iki gegužės 28 dienos turi baigti kurti naują šalies konstituciją, kuri, analitikų nuomone, bus labai svarbi užtikrinant taiką tarp maoistų ir vyriausybės po pilietinio karo, pasibaigusio 2006 metais.

Nepalo vadovams taip pat reikia susitarti dėl beveik 20 tūkst. buvusių maoistų kovotojų, sutelktų įvairiose šalies vietose esančiose stovyklose, integravimo į visuomenę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.