aA
Rusijos gynybos ministerijos atstovai neatmeta galimybės, jog Rusija duos "neproporcingą atsaką", jei NATO toliau plėsis į Rytus.
Kaip šeštadienį žurnalistams sakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininko pirmasis pavaduotojas generolas pulkininkas Valerijus Manilovas, Maskvos požiūris NATO plėtros į Rytus klausimu nepasikeitė. "Mes tam prieštaravome ir, manau, visada prieštarausime", teigė jis.

Pasak generolo, Aljanso plėtra rytų kryptimi, "numatanti ir karinio NATO komponento priartėjimą prie Rusijos sienų, kelia mums potencialią grėsmę".

Jo teigimu, "šios grėsmės atžvilgiu mes veiksime priemonėmis ir būdais, kurie būdingi mūsų nacionalinei politikai, atitinka mūsų galimybes, mūsų mentalitetą". "Šios priemonės gali būti ir asimetriškos, tačiau bet kuriuo atveju jos bus efektyvios", pabrėžė V. Manilovas.

Kartu Generalinio štabo viršininko pavaduotojas teigė, jog didinti pajėgų grupuotę Rusijos šiaurės vakaruose neplanuojama. "Mes realiai vertiname situaciją, įskaitant ir NATO pajėgų Vidurio bei Rytų Europoje pertvarkos procesą, todėl manome, jog kol kas nėra poreikio imtis priemonių stiprinti bei didinti mūsų grupuotes Rusijos šiaurės vakarų ir vakarų regionuose", teigė generolas.

Kalbėdamas apie galimybę Rusijai integruotis į NATO, V. Manilovas sakė, kad "tokios integracijos galimybė kaip "strateginė perspektyva remtųsi Rusijai suteiktinu lygiateisiškumu su kitomis Aljanso narėmis priimant sprendimus saugumo klausimais ir juos įgyvendinant". "Tik tokia pozicija gali tapti pagrindu svarstyti ateityje Rusijos įstojimo į NATO klausimą", teigė generolas.

Kartu V. Manilovas pabrėžė, jog "NATO blokas iš grynai karinės organizacijos, kurios uždavinys yra kolektyvinė jos narių gynyba, turėtų transformuotis į politinę organizaciją".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.