aA
Vilniaus policijos vadovai užsimojo prieš kyšininkaujančius pavaldinius - artimiausiu metu ketinama uždrausti pareigūnams tarnybos metu su savimi turėti stambesnių banknotų. Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", net su 50 litų kupiūra kišenėje užkluptas policininkas galės užsitraukti vadovybės nemalonę.
Pinigai
"Dažnai tenka išgirsti iš žmonių, kad jie policininkams sumokėjo kyšius. Mums jau patiems yra gėda", - pareiškė Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato (VPK) organizacinio skyriaus komisaras Gintaras Bagužis.

Naujos tvarkos sumanytojai pripažįsta, jog nėra girdėję, ar tokios priemonės yra taikomos užsienio šalyse. Tačiau policininkai tikisi, kad tai padės pažaboti kyšininkavimą miesto gatvėse.

"Paruošėme įsakymą, kad policijos pareigūnai, ypač patruliai, tarnybos metu turėtų kuo mažiau grynųjų pinigų. Manome, kad ši priemonė - būtina, nes smulkus kyšininkavimas - jau masiškai paplitęs reiškinys", - kalbėjo G.Bagužis.

Pasak dienraščio, įsigaliojus naujai tvarkai pareigūnų kišenės kasdien nebus kratomos. Tačiau jie turės progų įsitikinti, kad įsakymo verta laikytis.

Net ir turint patikimų duomenų apie kyšį paėmusį pareigūną, jo kaltės įrodyti dažniausiai nepavyksta. Ribojant grynųjų sumas policininkų kišenėse tai padaryti turėtų būti lengviau.

Apie asmeninius reikalus, susijusius su sąlyginai stambiomis pinigų sumomis, pareigūnai turės iš anksto papasakoti savo viršininkams.

Neseniai sostinės policija įdiegė naujovę, skirtą užkirsti kelią pareigūnų piktnaudžiavimams. Anonimine skundų linija gyventojai telefonu gali pranešti apie pareigūnų paimtus kyšius, aplaidumą, netinkamą elgesį, taip pat apie nusikalstamą veiką - sąvadavimą, prekybą kontrabandinėmis prekėmis, kvaišalais.

Reklamuodami savo naująjį skundų linijos telefoną, Vilniaus policininkai apklijavo dešimtis tarnybinių automobilių specialiais lipdukais.

Per kelias savaites iš anonimų gauta apie 20 pranešimų. Dėl jų pradėti tarnybiniai patikrinimai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.