aA
Žvėryno bendruomenės nariai ketvirtadienį protestavo prie Vilniaus savivaldybės prieš tai, kad šalia seno vandens malūno, laikomo kultūrine vertybe, statomi daugiabučiai namai.
Stop
Stop
Kaip BNS sakė viešosios įstaigos "Žvėryno bendruomenės" valdybos pirmininkas, kino režisierius Vytautas Damaševičius, gyvenamųjų namų statyba "naikina kultūrinės vertybės sąvoką".

Menininkas teigė, kad nuo 17 amžiaus dokumentuose jau minimas Žvėryno vandens malūnas su tvenkinių sistema yra vienintelis toks išlikęs kultūros paveldo kompleksas Vilniuje ir jo apylinkėse. "Malūno teritorijoje pagal įstatymus galima tik restauracija, atkūrimas ir konservacija, bet ne statybos", - sakė V.Damaškevičius.

Kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) Vilniaus teritorinio padalinio viršininkas Artūras Bundonis BNS sakė, kad KVAD pritarė detaliajam planui, nes jis nepažeidė Nekilnojamųjų kultūros vertybių įstatymo.

Pasak A.Bundonio, malūnas bus pritaikytas gyvenamajai paskirčiai - jame įsikurs butai. "Kai kas siekia, kad malūnas būtų atstatytas, bet jei Žvėryne veiktų malūnas ar grūdų sandėlys - važiuotų sunkvežimiai su grūdais, eilės susidarytų - nežinau, kaip aplinkiniai gyventojai reaguotų", - sakė A.Bundonis. Jis pidūrė, jog neatsirastų investuotojo, kuris atstatytų pirminę malūno funkciją ir maltų grūdus.

"Iki 1990 metų malūnas daug pakeistas - autentiškos išliko tik sienos, kurios ir bus paliktos", - sakė jis.

Žvėryno bendruomenė dėl statybų buvo padavusi Vilniaus miesto savivaldybę į teismą. Pasak A.Bundonio, lapkričio 3 dieną Administracinis apygardos teismas bendruomenės skundą dėl statybų atmetė kaip nepagrįstą.

Bendrovė "Moller Real Estate" žemės sklypą su malūnu Latvių gatvėje įsigijo iš Panevėžio statybos tresto su jau patvirtintu detaliuoju planu, kuriuo leista ant upės skardžio statyti keturaukščius 31 buto namus su 39 vietų požeminiais garažais bei suformuoti mašinų stovėjimo aikštelę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.