aA
Lietuvos diplomatinis korpusas turi būti visiškai įtrauktas į visas Europos Sąjungos (ES) koordinavimo reikalų stadijas, o ekonominė diplomatija turėtų tapti vienu iš pagrindinių užsienio politikos prioritetų.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Tai ketvirtadienį, sveikindamas konferencijos "Lietuvos diplomatijai - 85-eri" dalyvius, Užsienio reikalų ministerijoje sakė prezidentas Rolandas Paksas.

Prezidentas teigė, kad šios dienos "sunkūs išbandymai", kuriuos prezidentas prisipažino išgyvenantis asmeniškai, neturi užgožti kitų svarbių šalies įvykių. "Aš tikiu, kad mūsų demokratija jau yra pakankamai stipri ir tuos visus išbandymus išlaikys", - teigė prezidentas.

Anot R.Pakso, artimiausiu metu reikės stiprinti Europos reikalų ir apskritai užsienio politikos koordinavimą, todėl prezidentas teigė manantis, kad turi būti užtikrinta derama vieta Lietuvos diplomatiniam korpusui - jis visiškai turi būti įtrauktas į visas ES reikalų koordinavimo stadijas.

Prezidentas taip pat teigė, kad Lietuvai būtina remti kuo glaudesnį NATO ir ES bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje bei vengti JAV ir Europos supriešinimo.

"Ne tik bendradarbiavimas su konkrečiomis ES valstybėmis, bet ir transatlantinis ryšys bei strateginė partnerystė su JAV turi išlikti Lietuvos užsienio politikos pagrindu", - sakė R.Paksas.

Prezidentas taip pat mano, kad ekonominė diplomatija turi tapti vienu iš pagrindinių užsienio politikos prioritetų.

"Tam tikslui turime sutelkti visą dėmesį - turiu galvoje ir diplomatinės tarnybos išteklius, ir asocijuotų verslo struktūrų aktyvesnį dalyvavimą, ir mokslo institucijų visokeriopą pagalbą. Reikia aktyviau ieškoti naujų rinkų lietuviškoms prekėms ir skatinti investuoti į Lietuvą", - kalbėjo R.Paksas.

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis konferencijos dalyviams teigė, kad dabar, kai jau beveik pasiekti svarbiausi narystės ES ir NATO tikslai, yra tinkamas metas ne tik apibendrinti istorijos pamokas, bet ir aptarti valstybės bei Lietuvos diplomatijos ateitį.

"Šiandien reikėtų įvardyti principus, atskleidžiančius mūsų valstybės savastį ir galimas funkcijas. Į juos atsiremtume spręsdami vieną ar kitą užsienio politikos uždavinį", - sakė ministras. A.Valionis apgailestavo, kad Lietuvoje nėra pakankamai diskutuota apie viešumo užsienio politikoje principą.

"Lietuva - nedidelė šalis, tad visuomenės parama mums, diplomatams, suteikia tvirtą užnugarį sprendžiant sudėtingus užsienio politikos klausimus. Tačiau kaip viešumas gali - ir ar visada gali - padėti mums siekti savo tikslų, dalyvaujant "didžiojoje" politikoje?"", - retoriškai klausė A.Valionis.

1918 metų lapkričio 3 dieną Lietuvos valstybės taryba nusprendė įkurti Užsienio reikalų ministeriją. Tų pačių metų lapkričio 7 dieną pirmosios laikinosios Lietuvos vyriausybės vadovas Augustinas Voldemaras pradėjo eiti ir Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.