aA
Specialistai pataria, kaip išsirinkti tinkamiausią profesiją ir kokių nedaryti klaidų renkantis būsimą specialybę vaikams ir jų tėvams. Tik dirbdamas mėgstamą darbą žmogus gali būti laimingas. Štai kodėl taip svarbu vaikui pasirinkti tinkamiausią profesiją. Tai padaryti sunku, bet įmanoma. Svarbiausia vaikui pažinti save ir kuo anksčiau susimąstyti apie savo ateitį. Apie tai – pokalbis su Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro Karjeros planavimo skyriaus vedėja Danute Talačkaite.
Diplomų teikimas
Diplomų teikimas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)

Sakoma, kad abiturientui jau vėlu rinktis profesiją. Apie būsimą specialybę reikia galvoti kur kas anksčiau. Kada reikia apsispręsti?

Apie profesiją reikia susimąstyti žymiai anksčiau. Jei mokiniai turi išskirtinių gebėjimų kuriai nors meno sričiai ar atskiram dalykui, sprendimus dėl profesijos priima labai anksti ir tam aktyviai ir sąmoningai rengiasi: lanko specialias formaliojo ar neformaliojo švietimo mokyklas, būrelius, dalyvauja konkursuose, olimpiadose, varžybose.

Kitiems pagrindinis apsisprendimo laikas yra 9–10 (1–2 gimnazijos) klasės, kai reikia pasirinkti profesinę ar aukštąją mokyklą. Kaip mokinys susidarys individualų ugdymo planą ir apsispręs dėl studijų srities, priklausys jo ateities karjera. Ji bus sėkminga tik tuo atveju, jei mokinys pasirinks tokią studijų sritį, kurioje jis pats mato savo ateitį, mėgstamą darbą ir perspektyvas. Tėvai turėtų padėti atsiskleisti vaikų pomėgiams, labai anksti pasiūlydami išmėginti įvairias veiklos sritis pagal neformaliojo ugdymo programas, padėti vaikams nusistatyti veiklos prioritetus.

Ne visi gali ir ne visiems reikia stoti į universitetus. Kas turėtų rinktis studijas profesinėse mokyklose?

Tiems, kurie nori kuo greičiau įsilieti į darbo pasaulį, patartina nepamiršti ir nenuvertinti profesinio mokymo. Lietuvoje sparčiai daugėja baigusiųjų aukštąsias mokyklas, bet labai trūksta praktinių įgūdžių turinčių specialistų.

Rinktis prestižiškesnes ir geriau apmokamas specialybes?

Kartais net sunku suvokti, kas specialybes padaro prestižines. Profesijų prestižiškumas kinta. Neseniai buvusias prestižiškas Lietuvoje mokytojo, kunigo profesijas pakeitė gydytojo, teisininko. Kalbant apie perspektyviausias profesijas, dažnai mokiniams (ir jų tėvams) trūksta informacijos apie naujas studijų programas, perspektyvias ir mažiau perspektyvias studijų programas Lietuvai, regionui.

Nesusimąsto apie tai, kad baigus kai kurias studijų programas bus labai sunku įsidarbinti. Todėl svarbiausia mokiniams suteikti kuo daugiau informacijos apie aukštųjų mokyklų tipus, jų skirtumus ir privalumus, studijų sritis ir kryptis, studijų programas, priėmimo sąlygas ir taisykles. Reikia pristatyti mokiniams darbo rinkos prognozes, atlyginimų ribas įvairiose darbo vietose, perspektyvas įvairiose mokslo ir studijų srityse ir t. t., bet mokiniai turi patys apsispręsti.

Pasirinkti tinkamą profesiją yra gana sunku. Dažnai mokiniams reikia patarimo, o kartais vien pritarimo, paskatinimo siekti užsibrėžto tikslo, t. y. karjeros. Šis procesas paprastai prasideda anksti, kai mažo vaiko klausiama: „Kuo norėsi būti užaugęs?“ Šitoks klausimas vaikui pasako du dalykus: jis kuo nors taps ateityje ir jam reikės rinktis.

„Valstiečių laikraštis“