aA
Jungtinės Valstijos jaučia vis didesnį spaudimą pagreitinti civilinės valdžios Irake perdavimą, daugėjant išpuolių prieš jų pajėgas bei didėjant JAV gyventojų nepasitenkinimui dėl okupacijos Irake. Administracija patyrė naują smūgį, kai pietų Irake buvo surengtas daug aukų nusinešęs išpuolis prieš italų bazę.
Irako policininkai
Irako policininkai
© EPA-ELTA
Pasak JAV ekspertų, nė vienas iš galimų prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) pasirinkimų nėra lengvas.

Netikėtas JAV vyriausiojo civilinio pareigūno Irake Paulo Bremerio (Polo Bremerio) apsilankymas Vašingtone išryškino amerikiečių būgštavimus bei suteikė galimybė Busho administracijai nukreipti dėmesį į Irako valdančiąją tarybą, kuri kaltinama vilkinanti darbus, būtinus rengiant naują šalies konstituciją.

JAV vyriausybė jau nebeslepia noro sumažinti savo pajėgas Irake, ypač 130 tūkst. karių kontingentą.

Administracijos teigimu, ji norėtų kuo greičiau perduoti valdžią, taip pat ir saugumo užtikrinimą, vietos civilinei valdžiai.

Dabar siūlomos idėjos tik sukelia šypseną prancūzų, vokiečių ir rusų diplomatams, kurie gerokai anksčiau siūlė ir reikalavo kuo greičiau perduoti valdžią irakiečiams, tačiau Vašingtonas jiems griežtai priešinosi.

"Aišku, kad administracija pripažįsta, jog Irake turi rimtų problemų, - teigė Kennethas Pollackas (Kenetas Polakas) iš Vašingtone įsikūrusio Brookingso (Brukingso) instituto. - Saugumo padėtis ir toliau blogėja, todėl administracijoje vyksta diskusija, kaip geriau tai išspręsti".

Likus metams iki JAV prezidento rinkimų, paskutinių nuomonių apklausų rezultatai rodo, kad šiuo metu daugelis žmonių nepritaria G.W.Busho politikai Irake. Analitikų teigimu, Baltieji rūmai dėl to sunerimę, tačiau nežino, kaip reaguoti.

"Kai kas Baltuosiuose rūmuose norėtų paprasčiausiai perduoti valdžia irakiečiams ir išeiti. Yra ir kitų, kuriems vadovauja Paulas Bremeris, sakančių: "Ne, JAV reikės pasilikti ir padėti irakiečiams sukurti tikrą demokratiją", - sakė K.Pollackas.

Eksperto tvirtinimu, greitas valdžios perdavimas būtų "katastrofa", kuri leistų šalies kontrolę perimti buvusiam Sadamo Huseino režimo elitui ar religiniams bei genčių vadovams.

"Visiškai aišku, kad irakiečiai paprasčiausiai nėra pasirengę patys valdyti. Tai pamoka, išmokta dar Bosnijoje. Jie sugrąžini valdžią žmonėms pernelyg greitai galiausiai ji sugrįžta senam elitui. Pačių žmonių balsas liks neišgirstas".

Bathsheba Crocker (Betšiba Kroker) iš Strategijos ir tarptautinių studijų centro (Center for Strategic and International Studies, CSIS) sakė, jog taip pat būgštaujama, kad JAV ir Irako administracija nespės iki Jungtinių Tautų rezoliucijoje numatytos gruodžio 15 dienos parengti tvarkaraščio rinkimams organizuoti ir konstitucijai parengti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.