aA
Trečią kartą karininko Vytauto Pociūno žūtį tiriantys prokurorai nebeatmeta, kad Baltarusijoje jis galėjo būti nužudytas. Įvykį tiriantis prokuroras V.Pociūno našlei pranešė, kad vasarį byla perkvalifikuota ir tiriama kaip nužudymas. Teisininkai abejoja, ar po 4-erių metų pavyks išsiaiškinti kaltininkus.
Baltarusijoje žuvęs VSD pareigūnas V.Pociūnas
Baltarusijoje žuvęs VSD pareigūnas V.Pociūnas

Kone ketverius metus prokuratūros ir teismų slenksčius minanti žuvusio karininko Vytauto Pociūno našlė iš generalinės prokuratūros pagaliau sulaukė naujų žinių.

“Prokuroras mane oficialiai informavo, kad byla nuo vasario yra perkvalifikuota ir tiriama, kaip nužudymo byla, jau ne kaip byla pagal mirties faktą”, - teigia našlė Liudvika Pociūnienė.
Neoficialiais duomenimis, prokurorai perkvalifikavo V. Pociūno žūties bylą, nes gavo naujų duomenų, tačiau kokių neatskleidžia ir tyrimo nekomentuoja.

“Aš dabar atlieku proceso veiksmus, negaliu kalbėt ir visa informacija.. aš nieko nekomentuosiu.. visa viešųjų ryšių skyriuj. Kreipkitės į ją, pateiks visą informaciją oficialią prokuratūros”, - sakė prokuroras Artūras Urbelis.

V. Pociūno žūties aplinkybės generalinėje prokuratūroje tiriamos jau trečią kartą. Du kartus nustatyta, kad VSD pareigūno mirtis - nelaimingas atsitikimas, esą pro Bresto viešbučio aštunto aukšto langą jis iškrito pats. Su tokiomis išvadomis V. Pociūno našlė nesutiko ir viliasi, kad dabar prokurorai išsiaiškins, kad vyras buvo nužudytas – išmestas arba išstumtas pro langą.

“Aš turiu vilties vis tik, kad surasti teisybę yra daugiau šansų kada yra daugiau galimybių procesinių - atlikti ir eksperimentus ir įvairiausi juk tardymo instrumentai yra, kurie šiaip jau byloje pagal mirties faktą jie nenumatomi, o šiuo atveju gali būti taikomi”, - sakė L. Pociūnienė.

Teisininkai sutinka, kad pradėję tirti nužudymą prokurorai galės atlikti daugiau veiksmų, tačiau abejoja, ar jie išsiaiškins galimus žudikus.

“Įvertinkit, kad šitas tyrimo posūkis įvyko po 4-erių metų. Tai, kas galėjo būti padaryta, kam galėjo būti mestos policijos pajėgos, policijos galimybės, jau nebus išnaudotos. Ko gero faktas, kad įvyko nužudymas, jis toks ir liks, bet ar bus išaiškinta, kas tai padarė – čia jau didelis klausimas”, - teigė Jonas Butkus, L. Pociūnienės advokatas.
Kaip neparankus saugumui ir įtakingiems užsienio reikalų ministerijos valdininkams karininkas Pociūnas buvo išsiųstas į Baltarusiją. Ten esą jis savarankiškai domėjosi korumpuotais verslininkų ir politikų ryšiais, neskaidriais energetikos projektais.

“Vytautas Pociūnas galėjo tapti neparankiu kažkam, klanams gal, kurie valdo Lietuvos įstaigas, svarbias įstaigas, ministerijas dėl to, kad jis buvo pasirengęs atskleisti jų veiklą. Tai čia pirmoji galimybė ir man labiausiai atrodo reali, o antroji – kurią girdėjau iš jo buvusio bendražygio – kad jis turėjo informacijos apie galimą pinigų Baltarusijos opozicijai remti pradingimą”, - dėstė liudininkas Kęstutis Masiulis.

Kada V. Pociūno žūties tyrimas bus baigtas, neaišku. Neoficialiais duomenimis, apklausti buvę ir nauji liudytojai, atliktas tardymo eksperimentas, ar V. Pociūnas galėjo pats iškristi pro langą. Jo artimieji neatmeta, kad pritrūkus nužudymo įrodymų prašys ekshumacijos.

LNK