aA
Ketvirtadienį eilinį kartą nusikaltimo vietoje sučiupę kišenvagių čigonų porelę Vilniaus kriminalistai sakė: „Norime paklausti teisėjų – kiek jie šįkart gaus? Penkis metus lygtinai ar piniginę baudą?!“ Pasirodo, teismai kišenvagiams neįtikėtinai malonūs.
Teismai išvedė iš kantrybės kriminalistus
© Vilniaus aps. VPK nuotr.

Ketvirtadienį Vilniaus kriminalinės policijos pareigūnai dirbo stoties rajone. Apie 14.30 val. Geležinkelio gatvėje esančioje autobusų stotelėje jie pastebėjo gerai jiems pažįstamą čigonų porą: Radą Bagdonavičiūtę ir Joną Aleksandravičių. Atvažiavus 31-ojo maršruto autobusui jiedu iš šonų prisigretino prie merginos, ant kurios peties kabojo rankinė. Merginai lipant į autobusą J. Aleksandravičius iš rankinės ištraukė piniginę ir perdavė R. Bagdonavičiūtei. Nieko nepajutusi apvogtoji nuvažiavo.

Kriminalistai porelę iškart sulaikė. Paaiškėjo, kad šįkart kišenvagiams trumpam buvo nusišypsojusi laimė – piniginėje, be dokumentų, buvo 500 litų (dažniausiai visuomeninio transporto keleivių piniginėse vagys aptinka tik keliasdešimt litų). Piniginė buvo grąžinta apvogtai merginai, paskui kurią į autobusą įlipo vienas pareigūnas.

Porelė uždaryta į areštinę. Bet po dviejų parų kišenvagiai, matyt, bus paleisti ir vėl vogs. J. Aleksandravičius teistas daugybę kartų, dažniausiai teismai jį palieka laisvėje, o jei nuteisia realia laisvės atėmimo bausme, tai netrukus paleidžia anksčiau laiko. 34 metų R. Bagdonavičiūtė už vagystes teista 6 kartus. Pirmąkart – 1995 metais.

Vilniaus kriminalinės policijos pareigūnai, gaudantys kišenvagius, nusikaltimo vietoje ją sučiupo jau trečią kartą. 2008 metais teismas R. Bagdonavičiūtei skyrė 2 metus laisvės atėmimo, bet bausmės vykdymą atidėjo dviem metams. Šiemet kovą kišenvagė vėl įkliuvo. Teismas jai skyrė 3 metus nelaisvės, bet bausmės vykdymą atidėjo trejiems metams. Dabar kriminalistai spėlioja, kad teismas jai skirs 5 metus ir atidės bausmės vykdymą.

Kišenvagius gaudančiame padalinyje dirba nedaug pareigūnų, nusikaltėliai juos atpažįsta, o tai apsunkina kriminalistų darbą. Jie DELFI pasakojo apie aukščiausio lygio kišenvagę čigonę, pravarde Monika, grįžusią iš Anglijos (ten jai nepatiko, nes britų piniginėse dažnai nebūna grynųjų). Ji dažniausiai „darbuojasi“ dėvėtų drabužių parduotuvėse – apvaginėja ten besilankančius pensininkus. Policininkai labai ilgai ją gaudė, kol galų gale praėjusį gruodį sučiupo ją su įkalčiais. O teismas jai skyrė piniginę baudą ir paleido.

Pasak pareigūnų, jei nuo kišenvagių nukentėtų koks nors politikas ar aukštas valdininkas, galbūt ir teismų sprendimai būtų kitokie, tačiau politikai ir aukštieji valdininkai visuomeniniu transportu nesinaudoja, dėvėtų drabužių parduotuvėse nesilanko.

Rada Bagdonavičiūtė
Rada Bagdonavičiūtė
© Vilniaus aps. VPK nuotr.

Teismai išvedė iš kantrybės kriminalistus
© Vilniaus aps. VPK nuotr.

Jonas Aleksandravičius
Jonas Aleksandravičius
© Vilniaus aps. VPK nuotr.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.