aA
Vilniaus apygardos teismo sprendimu nuo pareigų nušalintas UAB "Parex lizingas" direktorius ir vienas iš šios bendrovės savininkų Zigmas Vaišvila apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui apygardos teismo nutartį, priimtą kito bendrovės stambaus akcininko - Latvijos "Parekss lizings" prašymu taikyti laikinąsias apsaugos priemones UAB "Parex lizingas" dėl įtarimų, kad jos administracijos vadovas yra atlikęs ekonomiškai nenaudingų ir nuostolingų veiksmų, pažeidžiančių akcininkų interesus.
Zigmas Vaišvila
Zigmas Vaišvila
© ELTA
Apeliacinio teismo raštinėje ELTA sužinojo, kad per Vilniaus apygardos teismą trečiadienį paduotas Z.Vaišvilos skundas dar nėra gautas, taigi neaišku, kada jis gali būti nagrinėjamas. Apeliacinio teismo raštinės darbuotoja minėjo, kad skundų daug, jų nagrinėjimas skiriamas gruodžio-sausio mėnesiais, išskyrus bankroto bylas, kurios nagrinėjamos greičiau.

Z. Vaišvilos duomenimis, 50,96 proc. UAB "Parex lizingas" akcijų priklauso didžiausiam Latvijos bankui "Parekss banka" ir jo antrinei įmonei bendrovei "Parekss lizings", o 49,04 proc. - Lietuvos fizinių asmenų grupei. Z. Vaišvilai priklauso kiek daugiau nei ketvirtadalis bendrovės akcijų.

Abi šio konflikto, į viešumą iškilusio antradienį, pusės toliau viešai dėsto savo pozicijas ir kaltinimus viena kitai.

"Esmė - konkurencija", - ketvirtadienį Eltai teigė Z. Vaišvila. Be kitų argumentų, pagrįsti savo išvadą jis nurodė ir faktą, kad šiemet vasarą "Parex" bankas įsteigė bendrovę "Parex faktoringas ir lizingas", kuri esą intensyviai mėgina perimti "Parex lizingo" klientus.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje Vilniuje "Parekss lizings" atstovai paskelbė, kad įgaliojimų naujajam, teismo paskirtam, "Parex lizingas" turto administratoriui perdavimas ir šios bendrovės materialinių vertybių - grynųjų pinigų, antspaudų, finansinių bei kitų dokumentų perėmimas buvo vykdomas griežtai laikantis LR teisės aktų, dalyvaujant antstoliams bei policijos pareigūnams. Visos perėmimo metu rastos materialinės vertybės suregistruotos ir perduotos detalesniam tyrimui.

"Ateita naudojant fizinę jėgą - durys ir seifas išlaužti, fiziškai niekas neprileidžiamas. Antstolis dalyvavo tik keliuose epizoduose, su juo buvęs policijos pareigūnas buvo tik pradžioje. Atsisakė pateikti dokumentus, tik mosavo teismo nutartimi, neprisistatė", - Eltai pasakojo Z. Vaišvila. Jo teigimu, "Parex lizingas" bendrovėje dabar "vyksta masinis dokumentų naikinimas ir išvežimas. Jie bandė atimti ir mašinas, bet kelių policija to nesutiko daryti".

Z. Vaišvila nurodė, kad "Parex lizingas" darbuotojai yra pateikę skundą sostinės pirmajam policijos komisariatui, o jis pats kreipęsis į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl savavaldžiavimo antradienį užimant "Parex lizingas" patalpas, dėl to jau pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pasak "Parekss lizings" atstovų, jiems ypatingą nuostabą sukėlė atskleista situacija, kad "Parex lizingas" patalpose buvo saugomi UAB "Oruva ir Ko", kurios direktoriumi prisistatinėjo pats Z. Vaišvila, dokumentai, įvairi reprezentacinė medžiaga. Įvertinę darbuotojų darbo vietoje rastus dokumentus, kompiuterių bylas, elektroninių laiškų turinį, "Parekss lizings" atstovai teigė, kad "Parex lizingo" darbuotojai nemažą laiko dalį skirdavo įvairių reikalų, susijusių su UAB "Oruva ir Ko" veikla, tvarkymui. Praėjusiais metais Z. Vaišvila vienasmeniškai sudarė sandorį, kuriuo perleido 100 proc. UAB "Parex lizingas" valdytų UAB "Oruva ir Ko" akcijų už 10 tūkst. JAV dolerių, tuo tarpu vien per 2002 m. UAB "Oruva ir Ko" įsigijo turto už 9 mln. litų. Atskirais sandoriais už beveik 7 mln. litų sumą iš bankrutuojančios AB "Oruva" buvo įsigyta įvairaus kilnojamojo turto, visiškai nereikalingo pagrindinei "Parex lizingo" veiklai (finansinio tarpininkavimo) plėtoti. "Parekss lizings" vertinim!

u, šie sandoriai, gerokai sumažinę bendrovės apyvartines lėšas, akivaizdžiai viršijo normalią ūkinės veiklos riziką ir apsunkino normalią bendrovės ūkinę veiklą.

"Niekam nėra paslaptis, kad aš esu bendrovės "Oruva ir Ko" pavaduotojas. Jos reikalams skiriu dalį savo laiko, niekas neuždraus man savo darbo vietoje turėti jos dokumentų", - sakė Z. Vaišvila. Jis patvirtino, jog "Oruva ir Ko" turėjo sutarčių su "Parex lizingu". "Tai irgi ne paslaptis. Mes tą dukterinę įmonę steigėme tam, kad įdarbintume daugiau kaip šimtą žmonių, likusių be darbo per bankrotą ("Oruvos" - ELTA). Tačiau "Pareksas" neskyrė mums pinigų, o dusino mus, tada, neturėdami ką daryti, tą įmonę pardavėme investitoriui su sąlyga, kad jis mums paskolins pinigų. Visos operacijos yra idealiai be jokio nuostolio", - aiškino Z. Vaišvila.

"Parekss lizings" pranešime teigiama, kad "Parex lizingo" 2002 m. grynasis pelnas - 2,2 mln. Lt - yra deklaratyvaus pobūdžio, susijęs ne su pagrindine bendrovės veikla, o susidaręs tik dėl palankaus valiutų kursų svyravimo.

"Be abejo, dolerio kursas mums padėjo", - pripažįsta Z. Vaišvila, kartu pažymėdamas, jog tai įprastinė finansinė veikla, akcininkai praėjusių metų rezultatus patvirtino pavasarį nereikšdami jokių pretenzijų. Jo duomenimis, šiemet per 9 mėnesius bendrovė gavo per 900 tūkst. Lt pelno.

"Parekss lizings" teigia, kad dėl Z. Vaišvilos, kaip UAB "Parex lizingas" administracijos vadovo, veiksmų patyrė didžiulę materialinę ir moralinę žalą, todėl yra paduotas pareiškimas atlikti ikiteisminį tyrimą, po kurio paaiškės, ar vadovo veiksmuose nėra nusikalstamos veikos požymių.

"Parekss lizings" dar kartą užtikrino, kad Z. Vaišvilos nušalinimas nuo bendrovės administracijos vadovo ir teismo laikinojo administratoriaus paskyrimas niekaip nepaveiks UAB "Parex lizingas" įsipareigojimų darbuotojams ir klientams vykdymo.

Z. Vaišvila tvirtina, jog pirmadienį, lapkričio 10-ąją, priimta Vilniaus apygardos teismo nutartis taikyti laikinąsias apsaugos priemones bendrovėje "Parex lizingas" nebuvo įsiteisėjusi, nes ją buvo galima apskųsti per 7 dienas. Pasak jo, nebuvo nurodyta, kada nutartis įsigalioja, pirmiausia reikėjo atlikti tyrimą, išnagrinėti bylą, tik tada keisti vadovus. "Vakar padaviau skundą, ir tai automatiškai stabdo nutarties galiojimą", - pareiškė Z. Vaišvila.

Teismo sprendimu, "Parex lizingo" administracijos vadovės pareigos patikėtos bendrovės "MRI finansinis auditas" atstovei Birutei Stankevičienei.

Lietuvos lizingo asociacijos duomenimis, šių metų rugsėjo pabaigoje "Parex lizingo" lizingo portfelis siekė 10,5 mln. litų, šiai bendrovei priklausė 0,5 proc. Lietuvos lizingo rinkos (pagal lizingo portfelį).

Z. Vaišvila yra Nepriklausomybės akto signataras. UAB "Parex lizingas" direktoriumi jis tapo 1997 metais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.