aA
Buvęs Vilniaus OMON bazės operatyvinio budinčio padėjėjas Aleksandras Caplinas teigia, kad po Medininkų žudynių į budėtojų dalį buvo atvežta pilna dėžė 7,62 mm kalibro Kalašnikovo konstrukcijos automatų. „Aš pasakiau, kad jų nepriimsiu, nes būtent iš tokių ginklų buvo nužudyti Lietuvos pareigūnai“, - ketvirtadienį teisme pareiškė buvęs „omonininkas“.
Buvęs OMON pareigūnas: po Medininkų žudynių į bazę atvežė automatus
© AFP/Scanpix

Daugiau kaip porą valandų A. Caplinas davė parodymus dėl Medininkų žudynių teisiamo buvusio Rygos OMON smogiko Konstantino Michailovo baudžiamojoje byloje.

Svarbus liudytojas prisiminė, kad 1991-ųjų liepos 31-osios rytą pradėjęs budėjimą Vilniaus OMON bazėje sužinojo apie Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje sušaudytus septynis Lietuvos pareigūnus.

„Ta diena buvo labai sunki, nes be perstojo skambėjo telefonas - skambinę žmonės mus keikė ir grasino“, - teisme kalbėjo A. Caplinas.

Pasak jo, visiems tądien bazėje buvusiems pareigūnams buvo duotas įsakymas neišeiti iš teritorijos - dėl žudynių pasienyje buvo sustiprintas režimas.

„Atvykęs į darbą mačiau nepažįstamus vyrus, man pasakė, kad jie yra iš Rygos, - kalbėjo liudytojas. - Jie buvo civiliai, neapsirengę jokios uniformomis, nemačiau, ar turėjo ginklus. Iš jų man įsiminė tik vienas vyras su juodais marškinėliais - ant vienos jų pusės buvo pavaizduotas herbas ir užrašyta SSSR, ant kitos – KGB“.

Kas galėjo sušaudyti Lietuvos pareigūnus, A. Caplinas teigė nežinąs. Jis pabrėžė, jog niekada nėra matęs prieš teismą stojusio K. Michailovo, tačiau prisiminė, jog praėjus kelioms dienoms po Medininkų žudynių į bazę buvo atvežta dėžė su Kalašnikovo automatais.

„Aš pasakiau, kad jų nepriimsiu, nes būtent iš tokių ginklų buvo nužudyti Lietuvos pareigūnai“, - buvęs omonininkas sakė, kad vėliau kažkas iš pareigūnų ginklų dėžę užantspaudavo. Koks jų likimas, liudytojas negalėjo atsakyti, nes netrukus pasitraukė iš OMON.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį apklausė dar vieną buvusį OMON pareigūną, tačiau jis taip pat negalėjo nurodyti, kas galėjo nužudyti Lietuvos pareigūnus.

Baudžiamąją bylą nagrinėjančiam teismui jau pavyko apklausti maždaug pusę liudytojų.

DELFI primena, kad Generalinės prokuratūros duomenimis, 11 žmonių OMON būrys iš Rygos į Lietuvą atvyko 1991-ųjų liepos 30-ąją. Jam vadovavo Č. Mlynikas. Davęs nurodymus jis tą pačią dieną su trimis kariškiais išvyko iš Lietuvos.

Septyni „omonininkai“ įsakymą įvykdė kitos dienos ankstyvą rytą.

Prokurorams pavyko surasti liudytojų, kurie padėjo atskleisti tos tragiškos dienos įvykius. Pagal vadovybės nurodymus keturi milicininkai važiavo žudyti į Medininkus, o trys - karinėje bazėje sprogdino bombas.

Iš sovietų gniaužtų išsilaisvinusi Lietuva per Medininkų žudynes neteko Mindaugo Balavako, Algimanto Juozako, Juozo Janonio, Algirdo Kazlausko, Stanislovo Orlavičiaus, Antano Musteikio ir Ričardo Rabavičiaus.

Vienintelis tragedijos liudytojas Tomas Šernas išgyveno tik per plauką, bet liko prikaustytas prie invalido vežimėlio.

Medininkų byloje senaties terminas sueina kitų metų liepos 31-ąją.

K. Michailovas neigia prokurorų mestus kaltinimus ir tikina, kad nežudęs pareigūnų, nors tuo metu iš tikrųjų ir buvęs Lietuvoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.