aA
Maskvos valdžia atsisakė prieštaringai vertinamų planų minint pergalę Antrajame pasauliniame kare miesto gatvėse iškabinti Stalino plakatus.
Josifas Stalinas
Josifas Stalinas
© Corbis

Rusija iš pradžių planavo taip minėti 65-ąsias pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines, tačiau tokiems ketinimams pasipriešino žmogaus teisių gynėjai, rašo telegraph.co.uk.

Dabar nuspręsta plakatus kabinti ne lauke, kaip planuota anksčiau, bet pastatų, tokių, kaip karo muziejus Maskvoje, viduje, dienraščiui „Kommersant“ teigė Maskvos mero pavaduotoja Liudmila Švecova.

„Plakatai bus iškabinti tose vietose, kur dažniausiai ir aktyviausiai renkasi veteranai. Be to, nežinant, koks bus oras, daugumai jų bus žymiai patogiau uždarose vietose“, – kalbėjo ji.

„Be to, sulaukėme veteranų kreipimųsi. Jie susirūpinę, kad gatvėse iškabinti plakatai gali tapti vandalų taikiniu“, – pridūrė miesto valdžios atstovė.

Pagrindinis šio sumanymo rėmėjas Maskvos meras Jurijus Lužkovas buvo priverstas nusileisti, kai sulaukė spaudimo iš Kremliaus, praneša laikraštis „Vedomosti“, cituodamas du valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ partijos atstovus.

Stalino plakatų planui J. Lužkovas pritarė dar vasarį, tačiau susilaukė aukštesniųjų „Vieningosios Rusijos“ partijos narių kritikos.

Stalino plakatų iškabinimas prieštarautų Rusijos vadovų žingsniams, siekiant pasmerkti Stalino eros nusikaltimus, „Vedomosti“ teigė gegužės 9-osios minėjimo komitetui artimas šaltinis.

Trečiadienį prezidento Dmitrijaus Medvedevo paliepimu Rusijos valstybės archyvas paskelbė dokumentus apie 1940 metų tūkstančių Lenkų pareigūnų žudynes Katynėje.

Beveik tris dešimtmečius iki pat savo mirties 1953 metais Sovietų Sąjungą valdęs Stalinas yra prieštaringai vertinama asmenybė. Jam vadovaujant koncentracijos stovyklų sistema ir priverstinės kolektyvizacijos politika pražudė milijonus žmonių. Tačiau daugelis rusų, o taip pat ir šalies premjeras Vladimiras Putinas, žavisi Stalinu dėl to, kad jam vadovaujant sovietai nugalėjo nacistinę Vokietiją, ir šalį pavertė pramonine galia.

www.lrt.lt