aA
Įgijęs patirtį Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje, „tikrindamas“ aukų dėžutes ir vogdamas votus, 16-metis Šiaulių rajono, Sutkūnų kaimo, gyventojas D. M. balandžio 28-osios popietę buvo sulaikytas po pasikėsinimo Kryžių kalne apvogti čia esančią aukų dėžutę, praneša Šiaulių apskrities policija.
Kryžių kalnas
Kryžių kalnas
© Corbis

Jaunuolį, kirviu mėginantį atidaryti dėžutę, pastebėjo Pranciškonų mažesniųjų brolių ordino Kryžių kalno vienuolyno vienuolis. Iškviesti Šiaulių rajono policijos komisariato pareigūnai netoli įvykio vietos sulaikė paauglį, kuris pareigūnams gerai pažįstamas. Tai buvo tas pats nepilnametis, kurį vasario 9-osios rytą pareigūnai sulaikė dėl vagysčių iš Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros. Nuo sausio 31 d. iki vasario 8-osios policijos budėtojai buvo užregistravę tris tokius pranešimus.

Sausio 31-ąją iš Katedros zakristijos buvo pavogtos dviejų moterų rankinės.

Vasario 2-ąją pasikėsinta apvogti aukų dėžutes ir nuo altoriaus nulupti apdailos detales. Tąkart vagišiai buvo pastebėti ir sulaikyti. Tai buvo du nepilnamečiai: 11 metų šiaulietis A. J. ir tas pats, tada dar 15-metis Šiaulių rajono, Sutkūnų kaimo, gyventojas D. M. Kadangi turtinės žalos padaryta nebuvo, o sulaikytieji neturėjo amžiaus, nuo kurio asmuo atsako pagal baudžiamuosius įstatymus, ikiteisminis tyrimas pradėtas nebuvo, vaikai perduoti tėvams.

Vasario 8-osios rytą Katedros Švč. Mergelės Marijos koplyčioje pasigesta sieniniame stende po stiklu eksponuojamų votų - bažnyčiai paaukotų brangiųjų metalų dirbinių. Šiaulių miesto policijos kriminalistai, nuvykę į vieną S. Šalkauskio g. butą, sulaikė čia besisvečiuojantį D. M. ir jo kišenėje rado dalį iš katedros pavogtų dirbinių. Sulaikytasis D. M. buvo uždarytas į areštinę.

Kadangi teismas jam paskyrė kardomąją priemonę, nesusijusią su izoliavimu nuo visuomenės, jaunuolis buvo iš areštinės paleistas. Tačiau jo elgesys pareigūnams ir toliau kėlė rūpesčių - vasario mėnesį jis du kartus buvo sulaikytas neblaivus iš parduotuvių vagiantis degtinę. Kovo pradžioje Šiaulių miesto apylinkės teismas leido D. M. taikyti vidutinės priežiūros priemonę ir jis buvo apgyvendintas Panevėžio apskrities socializacijos centre. Pablogėjus sveikatai, jaunuolis pastaruoju metu buvo gydomas Šiaulių apskrities ligoninės Moters ir vaiko klinikoje.

Trečiadienį jis išsiprašė trumpam išleidžiamas iš ligoninės ir, pasirodo, nuvažiavo į Kryžių kalną, nes žinojo, kad ten yra aukų dėžutė, kurioje galėtų būti pinigų. Apsiginklavęs kirviu, jis bandė tą dėžutę atidaryti, tačiau tepavyko tik atplėšti vieną dėžutės kampą. Pastabus vienuolis ir iškviesti policijos pareigūnai jam sutrukdė pasiekti pinigus.

Šiaulių rajono policijos komisariato pareigūnai yra atskleidę ir šiuo metu tiria dar penkias pernai ir šiemet D. M. padarytas vagystes.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.