aA
Šeštadienį Latvijoje vyko mintino skaičiavimo konkurso „Matmintinis“ tarptautinis finalas, kuriame trys lietuviai savo amžiaus grupėse iškovojo pirmąsias vietas. Auksą parsivežė dešimtokė Gintarė Vaičaitytė iš Šakių rajono Gelgaudiškio vidurinės mokyklos, vienuoliktokas Mindaugas Stankevičius iš Vilniaus ir šeštokas Abdulla Varoneckas iš Palangos. Mindaugas ir Abdulla pagerino savo grupių pasaulio rekordus ir buvo apdovanoti taurėmis.
Gintarė Vaičaitytė
Gintarė Vaičaitytė
© Organizatorių archyvas

Kartu su šiais ir kitais lietuviais konkurse rungėsi geriausi skaičiuotojai iš Latvijos, Estijos ir Slovėnijos. Iš kiekvienos šalies finale dalyvavo iki trijų dešimčių dalyvių, kurie kovėsi šešiose amžiaus grupėse.

Šeštus metus „Matmintinyje“ dalyvaujantys lietuviai tiek daug pirmų vietų iškovojo pirmą kartą. Paprastai geriausius rezultatus parodo estai, kurie šiemet taip pat užėmė 3 pirmas vietas.

Gintarė Vaičaitytė į Lietuvą auksą pirmąkart parvežė pernai, tad šiemet konkurso organizatoriai tikėjosi dar geresnių rezultatų.

Pasak prizininkų, prie pasaulio rekordo pasiekimo prisidėjo dovanos, kurios motyvavo siekti kuo geresnių rezultatų. „Nors vaikams dovanojame kompiuterius, kurie skirti tam, kad mintinai skaičiuoti reikėtų kuo mažiau, tokie prizai dalyvius skatina pasitempti“, – sakė Regimantas Buožius, trečius metus iš eilės konkursą remiančios bendrovės „Acme kompiuterių komponentai“ vadovas.

„Matmintinyje“ šiemet dalyvavo beveik 3000 atstovų iš 430 Lietuvos mokyklų. Aktyviausiai konkurse reiškėsi 4-6 klasių mokiniai. Pastebima, kad „Matmintinis“ tampa ne tik mokyklos, bet ir šeimos žaidimu – šiame konkurse kasmet dalyvauja vis daugiau žmonių su vienodomis pavardėmis.

Visus susidomėjusius konkursu kitų metų „Matmintiniui“ Regimantas Buožius ragina ruoštis jau dabar. „Anksčiau pradėję treniruotis išsiugdysite geresnius įgūdžius“, – argumentuoja jis ir kviečia registruotis į „Matmintinį“ adresu www.miksike.lt. Kitąmet tarptautinis mintino skaičiavimo konkurso finalas vyks Slovėnijoje.

„Matmintinis“ į Lietuvą atkeliavo iš Estijos, kurioje šis mintino skaičiavimo žaidimas vyksta jau aštuntus metus. Pagrindinė internete vykstančio konkurso taisyklė – negalima naudotis jokiomis skaičiavimo priemonėmis, išskyrus savo galvą. Tačiau sukčiauti dalyviams nenaudinga – šiek tiek pasitreniravus atsakymą surinkti užtrunka trumpiau, negu suspaudyti skaičiavimo mašinėlės klavišus.

Lietuviai pagerino pasaulinį mintino skaičiavimo rekordą
© Organizatorių archyvas
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.