aA
Žydų genocidu kaltinamas 92 metų Kazys Gimžauskas negali suvokti ir valdyti savo veiksmų. Tai nustatė ekspertai, atlikę teisiamajam papildomą kompleksinę teismo psichikos ekspertizę.
Išvada reiškia, kad K. Gimžauskas yra nepakaltinamas. Pagal Lietuvos įstatymus, nepakaltinami asmenys negali stoti prieš teismą.

Dėl K. Gimžausko tolesnės bylos eigos rugsėjo 11 dieną į posėdį rinksis Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija.

92 metų K. Gimžausko byla buvo atnaujinta šiemet balandžio 26 dieną. Byla dėl prastos kaltinamojo sveikatos, neleidžiančios dalyvauti jam teismo posėdyje, buvo sustabdyta 1999 metų vasarį.

K. Gimžauskas nebuvo atvykęs nė į vieną teismo posėdį.

K. Gimžauskas kaltinamas bendrininkavimu padarant nusikaltimą ir Lietuvos gyventojų genocidu. Jo kaltinamojoje išvadoje nurodytos konkrečios 5 žydų, kuriuos jis, kaip įtariama, pasmerkė myriop nuo 1941 metų rudens iki 1944 liepos, pavardės.

K. Gimžauskas nacių okupacijos metais buvo naciams pavaldžios Vilniaus saugumo policijos viršininko pavaduotojas. Jo viršininkas tuo metu buvo Aleksandras Lileikis, kurio bylą dėl prastos sveikatos pirmadienį Vilniaus apygardos teismas sustabdė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.