aA
JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) įspėja apie stiprėjančią Irako gyventojų paramą kovotojams, puldinėjantiems amerikiečių karius, ir mano, kad mėginimai atstatyti šalį gali žlugti, jei artimiausiu metu nebus imtasi priemonių neutralizuoti ekstremistų įtaką. Tai trečiadienį pranešė laikraštis "The Philadelphia Inquirer".
Ginkluoti irakiečiai
Ginkluoti irakiečiai
© EPA-ELTA
Remdamasis neįvardytu šaltiniu Baltuosiuose rūmuose, jis rašo, kad CŽV parengtoje ataskaitoje išdėstytam pesimistiniam požiūriui į padėtį Irake pritaria ir JAV civilinis administratorius šioje šalyje Paulas Bremeris (Polas Brėmeris).

CŽV ataskaitoje nurodoma, kad eskaluojant karinius veiksmus prieš ekstremistus Irake tik dar padaugės taikių gyventojų aukų ir dar daugiau irakiečių stos partizanų pusėn. Tuo pat metu JAV karių nesugebėjimas įveikti didėjančio pasipriešinimo tik įtikina Irako gyventojus, kad okupacinės pajėgos gali būti sutriuškintos.

Remdamasis ataskaita laikraštis pabrėžia, kad nė vienas pokario Irako politinis institutas ar lyderis nepasirodė esąs pajėgus valdyti šalį ar bent parengti naują konstitucijos projektą ir organizuoti rinkimus.

CŽV taip pat reiškia nerimą, jog dauguma Irako gyventojų, atstovaujamų musulmonų šiitų, gali susivienyti su sunitais prieš JAV, nes šiitai labai neigiamai reagavo, kai amerikiečių kariškiai šią savaitę nužudė šiitų Bagdado Sadro rajono merą.

"The Philadelphia Inquirer" praneša, kad JAV administracijos atstovai atsisakė detaliau informuoti apie CŽV ataskaitoje pateiktas rekomendacijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.