aA
Vašingtonas neprieštarauja, kad Rusija ir Venesuela plėtotų karinį-techninį bendradarbiavimą, pareiškė JAV ambasadorius Maskvoje Johnas Beyrle.
JAV pripažįsta Rusijos teisę pirkti „Mistral“
© RIA/Scanpix

„Aš nesakyčiau, kad mes nepatenkinti. Mes pripažįstame, kad Rusija turi teisę palaikyti santykius su Venesuela ir parduoti jai ginklų. Mūsų susirūpinimas susijęs su tuo, kad Venesuela perka ginklus didesniais nei jos kaimynės Lotynų Amerikoje kiekiais", - sakė J.Beyrle interviu, išspausdintame trečiadienį laikraštyje "Moskovskij komsomolec".

Ambasadorius taip pat paneigė nuomonę, kad JAV prieštarauja Rusijos ketinimui pirkti Prancūzijoje modernų karinį laivą "Mistral", iš kurio gali kilti sraigtasparniai.

Kai vasarį Prancūzija paskelbė apie dvišalį susitarimą su Rusija parduoti Maskvai šį amfibinį atakų laivą, susirūpinimą ėmė reikšti Rusijos kaimynės, ypač Baltijos šalys ir Gruzija.

"Aš nesakyčiau, kad mes būtume protestavę prieš Prancūzijos ketinimus sudaryti šį sandorį. Mes suprantame, kad turimas omenyje dviejų suverenių šalių susitarimas. Vienintelis klausimas - bendras regioninis stabilumas. Ir aš manau, kad šis sandoris jo nepažeis ", - sakė diplomatas.

Drauge J.Beyrle paragino politikus Maskvoje ir Vašingtone mažiau kreipti dėmesio į viena kitos veiksmus trečiosiose šalyse.

"Mūsų santykiai būtų kur kas tvirtesni, jeigu kai kurie veikėjai abiejose šalyse mažiau nuogąstautų dėl ginklų kiekio ir karinių mokymų Venesueloje arba dėl to, kiek Amerikos politikų aplankė Tbilisį. JAV ir Rusijos santykiai - tai kažkas nepalyginamai didesnio masto. Į kai kuriuos dalykus būtina žiūrėti iš ateities pozicijų", - įsitikinęs jis.
Ambasadorius pabrėžė, jog nieko neįprasta, kad kartkartėmis tarp JAV ir Rusijos kyla nesutarimų.

"Kanada - mūsų artimiausia sąjungininkė ir partnerė. Bet vienas mūsų aštriausių konfliktų prekybos srityje buvo būtent su ja. Tikėtis, kad JAV ir Rusija visada sutiks visais klausimais, būtų klaidinga", - pažymėjo jis.

Ambasadoriaus nuomone, svarbiausia yra tai, kad šalys išsprendžia nesutarimus. "Dabar mes tai darome kur kas geriau nei prieš dvejus ar trejus metus", - mano J.Beyrle.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.