aA
Homoseksualų eitynes reikėtų uždrausti, nes jos ne tik pamina moralę ir griauna visuomenėje nusistovėjusią tvarką, bet ir prieštarauja Konstitucijai. Taip trečiadienį spaudos konferencijoje tvirtino Tėvų forumo tarybos narys Skirmantas Šalučka ir Lina Šalučkienė. Jie per mėnesį surinko 10 tūkst. parašų po kreipimusi į konservatorių-krikdemų lyderius, kuriuo prašoma atšaukti leidimą minėtam renginiui.
Skirmantas Šalučka, Lina Šalučkienė
Skirmantas Šalučka, Lina Šalučkienė
© A.Didžgalvio nuotr.

„Laisvė negali tapti laisve griauti visuomenės moralines normas ir tradicijas, į kurias remiasi visuomenės vidinė tvarka“, – aiškino jie. Kadangi šeima laikoma visuomenės ir valstybės pagrindu, bet koks šeimos vertybių niekinimas ar neigimas esąs antikonstitucinė veikla.

Anot Žmogaus teisių gynimo asociacijos Kauno skyriaus vadovo Prano Kavaliausko, tokie renginiai žeidžia daugelio žmonių jausmus, pažeidžia lietuviškas šeimos tradicijas: „Homoseksualų teisės nepažeidžiamos. Jie savo aplinkoje gali daryti, ką nori. Bet sudarydami mažą visuomenės dalį, jie negali viešai propaguoti savo gyvenimo būdo, nukreipto prieš šeimą ir valstybę, krikščioniškąsias vertybes. Prašome atšaukti leidimą ir ateityje panašių renginių neleisti.“

Kreipimąsi į Seimo vadovę Ireną Degutienę, premjerą Andrių Kubilių, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininką europarlamentarą Vytautą Landsbergį ir šios partijos narį sostinės merą Vilių Navicką pasirašė 10 429 žmonės. Parašai, anot S. Šalučkos, sudėti ant 530 lapų.

Jis spaudos konferencijoje citavo Konstitucijos 38 straipsnį: „Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas. Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę. Santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. (...) Tėvų teisė ir pareiga - auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais, iki pilnametystės juos išlaikyti.“

„Bet koks šeimos vertybių niekinimas ir neigimas yra antikonstitucinė veikla“, – teigiama kreipimesi. Jo autoriai prašo tiek Vilniaus mieste, tiek visoje Lietuvoje nerengti gėjų ir lesbiečių eitynių, nes tokie renginiai esą prieštarauja Konstitucijai, Susirinkimų įstatymui, net Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai. Šioje teigiama, kad visi žmonės turi lygias teises reikštis tol, kol tai neprieštarauja dorovei.

„Tokio pobūdžio vieši renginiai prieštarauja mūsų demokratinėje visuomenėje esančiai dorovės ir moralės sampratai, kultūrai ir praktikai. Prašome TS-LKD narius vadovautis savo pačių veiklos programa 2009-2012 m., kurioje teigiama: „Mūsų įsitikinimu, laisvė negali tapti laisve griauti visuomenės moralines normas ir tradicijas, į kurias remiasi visuomenės vidinė tvarka. Tvirtai tikime, kad moralė yra ne individualus pasirinkimas, o per šimtmečius krikščioniškoje visuomenėje susiformavę žmogaus buvimo žmogumi kriterijai.“

P. Kavaliausko teigimu, Vilniaus miesto meras V. Navickas, „elgdamasis kaip tikras „krikščionis“, leido homoseksualams rengti paradą mūsų sostinėje. Šiuo paradu homoseksualai nori pademonstruoti savo jėgą, tuo patraukti nesubrendėlius į savo gretas ir verbuoti juos savo darbams. Homoseksualų veikla yra nukreipta prieš šeimą, kuri yra valstybės pagrindas, todėl ši veikla yra antikonstitucinė ir antivalstybinė.“

Pasak L. Šalučkienės, aiškinimai, esą homoseksualų žmogaus teisės esančios aukštesnės už dorovę, yra „visiškas nesusipratimas ir, man atrodo, net pačių homoseksualų paniekinimas, tiesiog pasijuokimas iš jų“. „Kiek tenka skaityti filosofinius veikalus, arba etika ir dorovė yra aukščiausia vertybė, arba virš jos yra tik absoliutas. Išeina, kad homoseksualai yra kažkas panašaus į Dievą arba virš jų – tik Dievas. Toks mąstymas neteisingas“, – kalbėjo moteris, į spaudos konferenciją atėjusi su neseniai vaikščioti pradėjusiu vaikučiu.

Greta sėdėjęs Seimo narys Petras Gražulis pareiškė turįs žinių, kad homoseksualų eitynių „Už lygybę“ dalyvių apsaugai bus skirta 200 tūkst. Lt. „Gaila, kad vykdoma tokia politika, nukreipta prieš šeimą. (...) Mums, kaip šeimai, skaudu tai matyti“, – tikino S. Šalučka.

Jiems pritardamas P. Kavaliauskas aiškino, esą TS-LKD veikla skiriasi nuo deklaracijų: „Jie ne tik atsisako savo įsipareigojimų, bet elgiasi visai priešingai, finansuoja organizacijas, kurios eina prieš šeimą, vertybes. Vertinu dabartinę valdžios veiklą kaip priešišką lietuvių tautai.“

Beje, neseniai P. Gražulis prašė Generalinės prokuratūros imtis veiksmų, kad būtų atšauktas leidimas gegužės 8 d. suplanuotoms eitynėms, tačiau jo ir dar pusšimčio parlamentarų reikalavimas buvo atmestas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.